Hlavní obsah

Ženíšek: Mezinárodní cyklistická unie je banda strejců

PRAHA

Dopingové skandály na Tour nezůstaly bez povšimnutí ani mezi českými cyklisty. Jako celek se však bouří, protože v očích veřejnosti jsou teď prakticky všichni v jednom pytli jako dopující sportovci. „Cyklistika bojuje proti dopingu ze všech sportů nejvíc. Třeba fotbal je v tomhle směru absolutně bez povšimnutí,“ shodují se experti, které oslovil deník Právo.

Článek

„V případu kolem doktora Fuentese byli i sportovci z jiných odvětví. Fotbalisté, atleti. Ale jich se to ani nedotklo,“ říká trenér reprezentace a královéhradecké stáje PSK Whirlpool Otakar Fiala, sám bývalý výborný závodník. „Oni volají po nějaké revoluci. Jenže jak víc už tomu chtějí zamezit?“ ptá se zkušený profesionál René Andrle, který řadu let závodil ve španělských týmech.

„Čtyřikrát za rok máme povinné kontroly, před každým velkým závodem odevzdáváte krev, moč. Namátkově pak v jeho průběhu,“ vysvětluje. „Co vím, tak za Contadorem byli jen před Tour doma čtyřikrát. To snad není málo,“ kroutí hlavou kapitán PSK Whirlpool.

„Stesky určitě nejsou oprávněné,“ oponuje Jan Chlumský, šéf exekutivy Antidopingového výboru ČR. „Statistiky mluví jasně, kde se dopuje víc. Nemá cenu stejně velký počet kontrol v kuželkách jako v cyklistice či atletice,“ tvrdí.

Rasmussen neměl jít na start 

Podle bývalého manažera týmu eD’system-ZVVZ Jiřího Ženíška, který se svými svěřenci brázdil závody po celém světě, smrdí ryba od hlavy. „Nejsem znechucený z cyklistů, ale z toho okolí. Je to jednoznačná chyba mezinárodní federace UCI. Je to banda strejců, kteří vůbec nepřemýšlí,“ nebere si servítky.

Naráží na nesmyslná nařízení, podle nichž musí šéf týmu hlásit měsíc dopředu přesné místo pobytu všech svých závodníků. „Je to neskutečná buzerace. Jak mám vědět, ve kterém hotelu budu bydlet na závodech za tři týdny? Je to obrovské omezování všech. Kdyby tohle museli dělat fotbalisti, třeba jen z české ligy, pošlou je někam,“ říká Ženíšek. „A je tu spousta dalších blbostí. Třeba to, že na rýmu nemůžu dát cyklistovi Sanorin, protože obsahuje zakázané látky...“

V podstatě se zastává i Rasmussena. „Někdo z rodiny mu omarodí, musí se vrátit o dva dny dřív domů, ale už je zle,“ míní Ženíšek. „Pokud ho čtyřikrát nezastihla dopingová kontrola, vůbec ho neměli pustit na start. Proč to nechali pár dní před koncem Tour? Je divné, když to vynesou až teď,“ myslí si Fiala. „Když budou chtít, můžou tímhle vším zničit cyklistiku jako celek. Určitě to bude mít obrovský dopad,“ dodává Andrle.

Reklama