Hlavní obsah

Tour de France a Giro d'Italia mají zájem o start v Praze

Aktualizováno

Slavné cyklistické závody Tour de France a Giro d'Italia mají zájem zahájit některý z příštích ročníků v Praze. ČTK to řekl pražský radní Vít Šimral (Piráti). Zatím není jasné, kdy by se měly starty uskutečnit, Praha má podle radního zájem hostit obě akce. Do konce ledna by měl vzniknout časový návrh pro oba závody, bude však záležet také na tom, jak se dohodnou jejich představitelé.

Foto: Sport.cz

Šampion Tour de France Egan Bernal. Pojedou velikáni světové cyklistiky také v Praze?

Článek

Tour de France začínala za posledních osm ročníků pětkrát v zahraničí. Letos má start doma v Nice a příští rok v Kodani. Praha už jednala s pořádající agenturou ASO, první volný ročník je 2022. Odhadované náklady na jednu etapu činí více než 100 tisíc eur, tedy dva a půl milionu korun. Tour ale patří k nejsledovanějším sportovním akcím světa.

"Tour určitě do Prahy chce a my chceme Tour v Praze. Zároveň je ale třeba řešit i současný zájem Giro d'Italia. Na úrovni Union Cycliste Internationale (Mezinárodní cyklistické unie) proto ještě proběhne diskuze o tom, kdy by mohly být nejvhodnější ročníky pro oba starty těchto závodů tak, aby to bylo komfortní pro Tour a Giro z marketingového hlediska a pro Prahu z hlediska rozpočtu," uvedl radní, který má v Praze na starosti školství a sport.

Dodal, že hlavní město má zájem o obě akce. "Každá akce, která u Pražanů zvýší zájem o cyklistiku, má naši podporu. Věříme, že se obě organizace dohodnou tak, aby to vyhovovalo všem," řekl. Z větších sportovních akcí se v metropoli pravidelně pořádá například Pražský maraton. V minulosti se uvažovalo o tom, že by Praha hostila letní olympijské hry, nakonec z toho však sešlo.

Tour de France je nejslavnější etapový cyklistický závod na světě. Jezdí se každý rok v červenci od roku 1903 s výjimkou období světových válek, jeho délka se pohybuje kolem 3500 kilometrů. Závod Giro d'Italia je podobně starý, existuje od roku 1909 a jeho délka obvykle činí 2500 až 4000 kilometrů.

Reklama