Hlavní obsah

Cyklistu, u kterého bylo podezření z nákazy koronavirem, pustili z karantény a může startovat na MS dráhařů

Berlín

Dánský cyklista Michael Mörköv může startovat na mistrovství dráhařů v Berlíně. Kvůli obavám, že by mohl být nakažen novým koronavirem, strávil po příletu do německé metropole 34 hodin na hotelovém pokoji. Den před jeho plánovaným startem v nedělním bodovacím závodě dvojic mezinárodní unie UCI oznámila, že Mörköv nepředstavuje pro ostatní účastníky šampionáty hrozbu.

Foto: Sport.cz

Dánský cyklista Michael Mörköv

Článek

Mörköv se přesunul do Berlína ze silničního závodu Kolem Spojených arabských emirátů, jehož závěrečné etapy byly v pátek zrušeny, protože dva italští členové doprovodu měli pozitivní test na virus. Účastníci závodu byli následně uzavřeni v karanténě v hotelu v Abú Zabí a podrobeni testům. Organizátoři a ministerstvo zdravotnictví v tomto emirátu dnes oznámili, že všech 167 dosud provedených testů mělo negativní výsledek.

Díky tomu mohl Mörköv dnes opustit svůj hotelový pokoj v Berlíně. "I když se u něj nevyskytovaly žádné příznaky onemocnění, podrobil se preventivním opatřením. Těší se výbornému zdraví a byli jsme ujištěni, že nepřišel do kontaktu se dvěma členy doprovodu na Tour SAE, u kterých se objevily příznaky koronaviru. Proto UCI a organizační výbor usoudily, že nepředstavuje žádné riziko a může se volně pohybovat všude včetně velodromu," uvedla UCI v prohlášení.

Čtyřiatřicetiletý mistr světa i Evropy v bodovacím závodě dvojic zatím trénoval na trenažéru. "Cítím se dobře. Myslím, že můj výkon to nijak neovlivní. Možná spíš v dobrém smyslu, protože mám ještě větší motivaci zajet dobrý závod než předtím," citovala Mörköva agentura Reuters. Přiznal, že se bál, zda nenakazil své reprezentační kolegy, s nimiž slavil ve čtvrtek jejich titul ve stíhacím závodu družstev. O dvou případech onemocnění v Emirátech se dozvěděl až poté. "Zjistil jsem to až po návratu na hotel. Došlo mi, že bych mohl být nositelem toho viru a samozřejmě si uvědomil, že jsme se na velodromu pořád objímali. Cítil jsem se provinile," uvedl Mörköv.

Reklama

Související témata: