Hlavní obsah

Kvůli koronaviru se nepojede cyklistická klasika Strade Bianche

Siena

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru v Itálii byl zrušen sobotní cyklistický závod Strade Bianche v Toskánsku, jenž patří do elitní série World Tour. V ohrožení jsou také etapový závod Tirreno-Adriatico se startem ve středu a monument Milán-Sanremo, jenž začíná 21. března.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Jasper Stuyven po triumfu na klasice Omloop Het Nieuwsblad.

Článek

Zrušení klasiky Strade Bianche, na níž v roce 2015 triumfoval Zdeněk Štybar, dnes oznámili organizátoři závodů RCS. Že se závod v cílem v Sieně nepojede, bylo prakticky jasné už od středečního večera, kdy italská vláda nařídila, aby se všechny sportovní akce minimálně měsíc konaly bez diváků.

"Až do včerejších sedmi hodin večer jsme byli přesvědčeni, že to zvládneme. Pak ale vláda vydala nařízení a RCS pocítil spoustu těžkostí týkajících se zdravotních a hygienických záležitostí, kvůli nimž jsme museli závod zrušit," uvedl starosta Sieny Luigi De Mossi. "Jsme přesvědčeni, že závod je jen odložen, ne úplně zrušen."

Organizace RCS už dříve uvedla, že březnové závody by se mohly v případě odložení odjet v červnu po Giru d'Italia nebo v září. Rozhodnutí o osudu závodů Tirreno-Adriatico a Milán-Sanremo zatím nepadlo.

Kvůli šíření nového typu koronaviru už byl koncem února předčasně ukončen etapový závod Kolem SAE. Oproti tomu etapový závod Paříž-Nice ve Francii by se měl od 8. do 15. března jet podle plánu.

Startovní pole však podle všeho značně prořídne, protože některé elitní týmy kvůli koronaviru ohlásily několikatýdenní pauzu. Žádných závodů se v nejbližší době nezúčastní Astana, Mitchelton-Scott a Ineos, další stáje jako Groupama-FDJ, Jumbo-Visma, EF Pro Cycling a AG2R La Mondiale se zatím odhlásily jen ze závodů v Itálii.

Ta je zemí s nejvyšším výskytem koronaviru v Evropě, nemoci COVID-19 na Apeninském poloostrově podlehlo přes sto lidí.

Reklama