Hlavní obsah

Cyklista Boonen tvrdí, že na něj kokain nastražili

BRUSEL

Slavný belgický cyklista Tom Boonen tvrdí, že kokain, jenž mu v těle koncem května odhalila mimosoutěžní kontrola, mu dal někdo do nápoje. Vyplývá to z výpovědi bývalého mistra světa na policii, z které cituje list Gazet van Antwerpen.

Článek

Podle deníku Boonen minulý týden při svém prvním výslechu hájil svou nevinu a uvedl, že na něj někdo kokain nastražil. Druhý den na tiskové konferenci se však za své činy omluvil, což bylo policistům podezřelé, takže si ho pozvali k dalšímu výslechu.

Sedmadvacetiletý cyklista dorazil na policii v sobotu ráno a přidal další podrobnosti z osudného dne. S přítelkyní Lore byli ve svém bydlišti ve městě Mol v baru Que Pasa, kde si dávali drinky na venkovní terase. Krátce nato se mu údajně udělalo špatně a odjel domů. Policii také řekl, že prohlášení, které četl na tiskové konferenci, sepsal jeho právník.

Slavnému spurtérovi nehrozí za nález drogy na sportovním poli trest, neboť kokain není považován mimo soutěž za doping. Nejistá je ovšem jeho nejbližší cyklistická budoucnost. Tento týden se měl zúčastnit závodu Kolem Švýcarska, ovšem po zveřejnění kokainové aféry ho organizátoři ze startovní listiny vyřadili. Totéž učinili i pořadatelé Tour de France, na níž má obhajovat vítězství v bodovací soutěži.

Za Boonenovu účast na Tour ovšem výrazně lobbuje hlavní sponzor jeho stáje Quick Step. Šéf firmy vyrábějící podlahy Frans de Cock a manažer týmu Patrick Lefevere se v pondělí sešli s organizátory závodu, ale zatím svého cíle nedosáhli. "Byl to dobrý rozhovor. Neřekli ano, ale ani ne," citoval Lefevereho web cyclingnews.com.

Boonen by se měl dnes poprvé od vypuknutí skandálu představit na kole, přihlášen je do jednorázového závodu Ster Elektrotoer.

Reklama