Hlavní obsah

Smutné přiznání šampiona. Tvrdě jsem bojoval s depresemi, přiznal Cavendish

Britský cyklista Mark Cavendish přiznal, že v předchozích dvou letech trpěl depresemi. Čtyřiatřicetiletý vyhlášený spurtér v rozhovoru pro britský deník The Times uvedl, že mu byly diagnostikovány v roce 2018, kdy se navíc potýkal s virem Epstein-Barrové. Oba zdravotní problémy má ale už podle svých slov za sebou.

Foto: Sport.cz

Britský cyklista Mark Cavendish

Článek

"Nešlo jen o fyzické zdraví, s čím jsem se předchozí dva roky potýkal. Opravdu tvrdě jsem během té doby bojoval také s depresemi. V srpnu 2018 mi byla diagnostikována klinická deprese," uvedl vítěz 30 etap na Tour de France.

"Neužíval jsem na to žádné léky, ale dostalo se mi pomoci. Všechno jsem viděl černě, ale mám to za sebou, za což musím poděkovat. Je fajn, že už jsem se těch problémů zbavil a hledám si zase pozitiva," řekl Cavendish, který je rovněž výborným dráhařem.

Kvůli viru Epstein-Barrové nezávodil velkou část sezony 2018, zcela v pořádku pak byl podle lékařů až v dubnu 2019. Mistr světa z roku 2011 v silničním závodě se o to více těšil na tuto sezonu, před kterou přešel do stáje Bahrajn McLaren.

Přestože plány zmařila rodákovi z ostrova Man omezení kvůli pandemii koronaviru a má letos na kontě zatím jen deset závodních dnů, užívá si času, který může trávit s rodinou. "Bylo by snadné věnovat se jen kariéře a pak vidět, že jsou z dětí najednou teenageři. Jsem rád, že mohu dělat věci, co rodiče dělají," uvedl Cavendish.

Reklama