Hlavní obsah

Tour de France bude mít nejsilnější obsazení v historii, říká šéf týmu

Letošní odložený 107. ročník slavného cyklistického závodu Tour de France bude mít na startu nejsilnější obsazení v historii. Očekává to alespoň Matt White, sportovní ředitel týmu Mitchelton-Scott, za který v letech 2017 a 2018 jezdil i český profesionál Roman Kreuziger.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Tour de France 2019, vítězný Egan Bernal z Kolumbie v poslední etapě.

Článek

Tour byla kvůli pandemii koronaviru odložena o dva měsíce. Pokud nenastanou komplikace a další opatření v boji s nemocí covid-19, začne slavný závod 29. srpna. Zato ale s dlouhou řadou hvězd, pro něž nové datum představuje důležitý záchytný bod v přípravě.

"Až se přiblíží Tour, každý závodník bude mít za sebou měsíc dva na silnici. A já si myslím, že nás čeká v sezoně opravdu hodně velký konkurenční boj. Domnívám se, že peloton pro Tour de France bude ten nejsilnější, jaký tady kdy byl, protože nebude asi mnoho lídrů, kteří budou vyhlašovat, že čekají na listopadovou Vueltu," uvedl White ze svého domova ve Španělsku pro server cyclingnews.com.

"Týmy nasadí na Tour ty nejlepší možné sestavy, které budou mít k dispozici, a pak je budeme moct vidět s některými obměnami v akci znovu na Giru. Odhaduju, že spousta jezdců zvolí hlavně možnost jet Tour a Giro, na Vueltě pak budeme moct vidět úplně odlišného vítěze. Mohu se mýlit, ale někteří závodníci dost možná už nebudou chtít jet závod Grand Tour v listopadu. Sám jsem na to zvědavý, jak to bude vypadat," podotkl White.

"Starou dámu" vyhlíží šestačtyřicetiletý Australan s optimismem i přes některé hlasy, které zpochybňují její reálné uspořádání s ohledem na přetrvávající boj s pandemií. "Bude to úleva, jakmile se do toho zase naplno dáme. Je důležité přemýšlet pozitivně. A také je skvělé, že tu máme něco, k čemu můžeme věci plánovat," pochvaloval si White, byť sám zůstává opatrný a nechce předbíhat událostem.

"Jde o něco, co nemáme ve svých rukou. Můžeme se snažit udržet kontrolu nad virem tím, že zůstáváme doma, ale pokud nebudou čísla (nakažených) klesat, bude to těžké, aby vše jelo tak, jak je naplánované. I tak je ale pro jezdce skvělé, že při své přípravě vidí alespoň nějaké světlo na konci tunelu, protože většina našeho dosavadního plánování vyletěla oknem," prohlásil White.

Určitou komplikací je také fakt, že jezdci z různých zemí podléhají odlišným opatřením. "Asi tak pětaosmdesát procent z mého týmu je už šest týdnů zavřených doma a máme asi jen pět šest jezdců, co mohou trénovat venku na silnici. Doufejme, že už někdy během příštích pár týdnů budu moct vyjet i ti ostatní," přál si White.

Reklama

Související témata: