Hlavní obsah

Van der Poel může vyhrát Tour de France, tvrdí legendární Merckx

Ačkoli není vrchařem, mohl by podle belgické legendy Eddyho Merckxe nizozemský cyklista Mathieu van der Poel jednou vyhrát Tour de France. Pětinásobný vítěz Staré dámy ale pětadvacetiletému univerzálovi radí, aby se více soustředil na silniční závody.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský cyklokrosař Mathieu van der Poel na únorovém MS ve švýcarském Dubendorfu.

Článek

Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu Van der Poel loni absolvoval úspěšný debut v silničních klasikách, kdy vyhrál Amstel Gold Race a byl čtvrtý na monumentu Kolem Flander. Na žádné Grand Tour zatím nestartoval, ale jeho tým Alpecin-Fenix by mohl usilovat o pozvánku na letošní Tour de France, jež byla odložena na 29. srpna až 20. září.

"Myslím, že Van der Poel může vyhrát cokoli, i Tour de France," řekl listu Het Nieuwsblad čtyřiasedmdesátiletý Merckx. "Ve vysokých horách nebude stačit na (Tadeje) Pogačara nebo (Egana) Bernala, ale když může vyhrát Tour Geraint Thomas, může to dokázat i Van der Poel. Musel by se ale víc soustředit na silniční závody a méně na horská kola. Samozřejmě on sám na to může mít jiný názor," dodal slavný závodník s přezdívkou Kanibal.

Van der Poel je vedle cyklokrosu a silnice úspěšný i v cross country na horských kolech. Loni vyhrál mistrovství Evropy v Brně a letos chtěl zabojovat o medaili na olympijských hrách v Tokiu, jež ale byly kvůli pandemii koronaviru přeloženy na příští rok.

Foto: Sport.cz

 Nizozemec Mathieu van der Poel na MS v cyklokrosu.

Vzhledem ke světové zdravotní situaci se uvažuje i o tom, že by se letošní Tour konala bez diváků, to ale Merckx rázné odmítá. "To by prostě nebyla Tour de France. Chápu, že je pro jezdce a týmy důležité, aby se závod jel. Ale pro mě osobně je lepší žádná Tour než Tour bez diváků. Přišlo by mi to směšné," dodal pětinásobný vítěz Gira d'Italia a čtyřnásobný mistr světa.

Reklama