Hlavní obsah

Kamarád v kómatu nahnal strach šampionovi, který se vzdal dvaceti procent platu

Trénuje v garáži nebo v lesích, které má za barákem. Netají, jak moc mu chybí sociální kontakty. Dvojnásobný mistr světa ve fourcrossu a účastník městských sjezdů na horských kolech Tomáš Slavík má ale zážitek, kvůli němuž epidemii koronaviru ani trošku nepodceňuje.

Foto: Graeme Murray/Red Bull Content Pool

Tomáš Slavík během tréninku před závodem na Novém Zélandu.

Článek

„Mám dva kamarády, kteří se nakazili. U jednoho byl průběh klidný. Ale u šéfa montérů našeho týmu Ghost Bikes rozhodně ne," řekl dvaatřicetiletý Slavík.

„Jde o šestadvacetiletého kluka, sportovce. V jeho případě byl stav velice komplikovaný. Deset dnů byl v kómatu v nemocnici. Naštěstí se už probral a je stabilizovaný. Ale když jsem to viděl, uvědomil jsem si vážnost situace. Nahnalo mi to strach a začal jsem se ještě víc hlídat," uvedl Slavík.

Foto: Mathew Valbuena / Red Bull Content Pool

Tomáš Slavík při vítězném závodě v Kolumbii na začátku nynější sezony.

V úvodu sezony vyhrál městský sjezd v Kolumbii. Stejně jako v případě dalších sportů mají však i bikeři nyní útrum. „Jsem hodně doma. Trénuji na trenažéru nebo jezdím sám do lesa. Bydlím prakticky v lese, mám kolem sebe louky a u baráku obrovskou zahradu. Díky nádhernému počasí pro mě tudíž nouzový stav a karanténa nepředstavovaly až takové mučení. Poslední čtyři roky jsem se skoro nezastavil, závodil jsem v zimě i v létě, takže mi pauza vlastně přišla vhod," prohlásil pro welovecycling.cz Slavík.

„Uklidil jsem garáž, chystám základy pro plot a dělám terénní úpravy. A současně se připravuji, abych byl nachystaný, až nás znovu pustí do závodů," uvedl Slavík.

Momentálně už za sebou měl mít první závody. Městský sjezd u Lago di Garda v Itálii, jedné z nejpostiženějších zemí světa. „Myslím, že reálně se sezona rozjede v září. Hromadné akce, kde je více lidí, podle mého soudu v létě nikdo nepovolí. Jen se bojím, že pak budou v jeden den třeba čtyři závody."

Foto: Graeme Murray/Red Bull Content Pool

Tomáš Slavík během tréninku před závodem na Novém Zélandu.

Nepříjemná situace promítající se do prodejů výrobců kol sponzorujících jednotlivé týmy se pochopitelně dotkla i Slavíkova zaměstnavatele. „Továrna stojí, ale na plat nám nesáhli. V Ghostu je vše postavené na kamarádství. Ale s týmovým manažerem i ostatními závodníky jsme navrhli, že se vzdáme dvaceti procent platu. Přišlo nám to tak férové."

Reklama