Hlavní obsah

Francie bude nejspíš muset zrušit domácí šampionát v cyklistice

Paříž

Snaha o záchranu cyklistické sezony dostává čím dál větší trhliny. Po úterním oznámení francouzského premiéra Édouardea Philippea, že až do září bude v zemi kvůli pandemii koronaviru platit zákaz konání veřejných akcí s účastí více než 5000 osob, bude patrně zrušen tamní národní šampionát v silniční cyklistice.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) před časem nastínila alespoň základ závodního kalendáře, jak by mohl vypadat ve snaze odjet co možná nejvíce závodů ve druhé polovině roku. Program byl postavený zejména na Tour de France po jejím odložení o dva měsíce a na mistrovství světa ve Švýcarsku, které má na "Starou dámu" v září navázat.

Republikovým šampionátům vyhradila UCI prakticky napevno jediný termín - víkend 22. a 23. srpna. Silniční závod v rámci mistrovství Francie byl plánován na 23. srpna, v Plumelecu se ale podle všeho neuskuteční. Vedle toho se budou muset nově vyhlášeným opatřením zabývat také organizátoři Tour de France.

Starosta Plumelecu Stéphane Hamon považuje za nereálné, aby se boj o domácí vavříny uskutečnil. "Francouzský šampionát přiláká mnohem více lidí než pět tisíc. Měl se uskutečnit v srpnu, takže nyní pro něj nemáme prostor. Teď musí zvítězit rozum. Takže jediné, co dává smysl, je celou věc uzavřít a šampionát zrušit," řekl Hamon deníku Ouest-France.

Na otázku, zda by si dokázal představit, že by se jelo alespoň bez diváků, měl velmi rychle odpověď. "Absolutně ne," uvedl Hamon.

Reklama