Hlavní obsah

Vítěz Fojtík triumf na Crocodile Trophy obhajovat nechce

PRAHA

Na třetí pokus se Ondřej Fojtík dočkal triumfu v extrémním závodu na horských kolech Crocodile Trophy a počítá s tím, že jde o vítězství poslední. Krátce po návratu z Austrálie si nemyslí, že by chtěl obhajovat.

Článek

"Konečně jsem to vyhrál, což byl od začátku můj sen. Je možné, že tam pojedu, když bude nějaký tým. Jel bych tam spíš někomu pomáhat k vítězství než obhajovat," řekl v úterý novinářům.

Letošní ročník desetidenního závodu na 1200 kilometrů považuje za nejtěžší z těch, kterých se zúčastnil. Silné české týmy se postaraly o větší konkurenci, než jaká byla v minulosti. Jako obvykle musel překonávat chvíle, kdy by kolo nejraději zahodil. "Asi jako u všech, od třetího do osmého dne. To tak mají všichni, že si říkají, proč tam jsou a proč tam jeli," vyprávěl.

Během závodu startovní pole překonávalo po brodech řeky, v nichž se pohybovali krokodýli. Pořadatelé před nimi jezdce chránili, takže větší nebezpečí představovala jiná australská zvířata. Cyklisté byli varováni především před hadem tajpanem, jehož jed usmrtí člověka během šesti minut. "Hadů jsme tam viděli hodně, i těch černohnědých, jak nám říkali, že vypadá ten tajpan. Nechce se vám zjišťovat, jestli to zrovna ten tajpan je," řekl Fojtík.

Hadů se bál víc než krokodýlů. "Myslím, že ten had je nebezpečnější," poznamenal. Nejhorší pro něj bylo vydávat se do divočiny při nocování v kempech. "Když jste nemohli najít ve stanu čelovku nebo lampu a potřebovali jste v noci jít na záchod, tak to bylo nepříjemné."

Po splnění australského snu se chce příští rok vydat do Kanady, kde se koná největší závod v Severní Americe. Navíc by se rád nominoval na mistrovství světa ve čtyřiadvacetihodinovce.

Reklama