Hlavní obsah

Mladý americký cyklista zvládl "Everesting" za osm a čtvrt hodiny

Orange

Mladý americký cyklista Kevin Vermaerke úspěšně zvládl výzvu v podobě "Everestingu". Teprve devatenáctiletému závodníkovi kontinentální stáje Hagens Berman Axeon se ve čtvrtek v Kalifornii podařilo najet přes 8848 výškových metrů v čase 8:19:26.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

"Hotovo," hlásil radostně Vermaerke na svém twitterovém účtu. "Díky všem, kteří mě sledovali. Byla to jedna z nejtěžších věcí, kterou jsem kdy v životě dělal. Musel jsem pozměnit svou definici slova 'těžký'," přiznal.

Přidal i vzkaz vedení týmu. "Myslím, že se stoupáním to na nějakou dobu stačilo. Požádám Axela Merckxe, Jeffa Loudera a Koose Moerenhouta, zda bych odteď mohl jezdit jen závody na rovině," uvedl s nadsázkou Vermaerke.

Brzy se dočkal i odpovědi. "Dokázal jsi, že do kopce můžeš jezdit klidně celý den. Takže odteď naopak už jen kopcovité závody," reagoval Merckx, syn pětinásobného vítěze Tour de France Eddyho Merckxe.

Vermaerke opakovaně vyjížděl a sjížděl část silnice Ridgeline Road. Nakonec najel přes 8859 výškových metrů na trase o celkové délce 156,3 kilometru. Spálil během toho 8763 kalorií.

Se svým časem nebyl daleko od neoficiálního rekordu čtyřiatřicetiletého bývalého silničáře Phila Gaimona, který stihl v pondělí nedaleko Los Angeles "Everesting" v čase 7:52:12.

Při "Everestingu" jde o nastoupání 8848 výškových metrů, což odpovídá výšce nejvyšší hory světa Mt. Everestu, a to opakovaným výjezdem jediného kopce během 24 hodin.

Před dvěma týdny zvládli tuto výzvu v domácích podmínkách na trenažéru Britové Mark Cavendish a Luke Rowe. Potřebovali na to deset hodin, 37 minut a 32 sekund, během nichž najeli ve virtuálním světě 211 kilometrů.

Již v dubnu si pětadvacetiletý Ital Giulio Ciccone naložil ještě o něco víc. Rovněž na platformě Zwift ujel 237 kilometrů a nastoupal deset tisíc výškových metrů. Na pokus venku se tento měsíc chystá s cílem vybrat peníze na charitu také Němec Emanuel Buchmann.

Reklama

Související témata: