Hlavní obsah

Štybar nechce dát dres mistra z ruky

Na start cyklokrosového mistrovství republiky se v sobotu v Kolíně postaví Zdeněk Štybar jako obhájce titulu. Červenobílomodrý dres domácího šampióna by si rád udržel i pro příští sezónu. „Chci znovu vyhrát, je to můj cíl,“ přiznává jezdec belgické stáje Fidea.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Štybar

Článek

„Mistrák je pro mě důležitý závod. Po delší době pojedu doma a chci se ukázat v tom nejlepším světle,“ tvrdí krosař, který skoro celý rok žije v belgickém Essenu. V minulých dnech potvrdil na závodech v Belgii výtečnou formu, čtyřikrát za sebou stál na stupních vítězů.

„Věřím, že to bude dobré. Potřeboval jsem si hlavně pořádně odpočinout, protože jsem na přelomu roku závodil prakticky ob den,“ říká Štybar, který z Belgie přiletěl ve čtvrtek večer a v pátek už trénoval v Kolíně. „Trať je strašně zmrzlá. Jen mě trochu mrzí, že na ní není vyloženě těžká pasáž, kde by se dal rozhodnout závod. Jsem zvědav, jak to nakonec dopadne. Kdybych nevyhrál, byl bych zklamaný. Ale když mě porazí někdo, kdo bude lepší, tak s tím nic nenadělám.“

Doufá, že si v rámci možností pomůže se stájovým kolegou Dlaskem. „Přál bych si, aby dres mistra zůstal ve Fidee. V týmu by měli velkou radost. Český dres pro ně sice není tak cenný, jako trikot mistra světa nebo belgického šampióna, ale pořád má svou váhu. I při jednání se sponzory to prý zabírá,“ tvrdí Štybar.

Prošel si i krizí

Během sezóny prokazoval z českých jezdců nejvyrovnanější výkonnost. „Ale i já si prošel krizí. Pomalu jsme se však vydrápal nahoru a jsem za to strašně rád,“ přiznává Štybar, za nímž z Belgie přijede na český šampionát i pár fanoušků. „A od nás ze Stříbra jede plný autobus. Nechci je zklamat,“ vzhlíží k bojům o titul.

Z Belgie dorazil i jeho podpůrný tým, s nímž brázdí celou sezónu: mechanici i fyzioterapeut. „Alespoň si obhlídnou, co je na jaře čeká. Můj fyzioterapeut Wim totiž vyhlásil, že když vyhraju závod v Loenhoutu, kde bydlí, tak pojede z Belgie do Čech na kole. No a teď už se musí chystat,“ usmívá se Štybar. „Má to přesně 721 kilometrů a už dostal mapu i energetické nápoje... Pojede s ním i mechanik a já asi taky. Přeci je v tom nenechám samotné. Ale až po sezóně za lepšího počasí,“ prozrazuje největší favorit mistrovství republiky.

Reklama