Hlavní obsah

Cyklokrosaře Štybara už Belgičané přijali za vlastního

ESSEN

Je pátek dopoledne, ulice Kapelstraat v desetitisícovém belgickém městečku Essen působí ospale. Ve druhém patře jednoho cihlového domu sedí ve svém apartmánu možná nejslavnější obyvatel Essenu. Český cyklokrosař Zdeněk Štybar. „On vám to v neděli vyhraje. Všichni z něj mají strach,“ shodují se belgičtí novináři, kteří před šampionátem zavalí zpravodajstvím z cyklokrosu celé noviny.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Štybar

Článek

Uvelebí se na pohodlné sedačce, v náručí má miláčka Haska, maltézského psíka. Jeho belgická přítelkyně Ine, se kterou je už tři roky, musela do práce. Dělá kadeřnici v Kalmthoutu, který je od Essenu asi dvacet minut jízdy autem. „Domů práci netahá. Naposledy mě stříhala někdy před půl rokem,“ směje se.

Závodník, jemuž nikdo ze známých neřekne jinak než Štyby, zálibně kouká na poháry, které vyhrál na posledních závodech. Sedmkrát za sebou stál na stupních vítězů. Teď by do sbírky rád přidal i trofej nejcennější. V neděli bude v nizozemském Hoogerheide obhajovat loňské stříbro. „Doufám, že to ve mě bouchne a přesně na ten den vyjde životní forma,“ zasní se.

Z domova to má do dějiště 15 kilometrů. Člověk ani nezaregistruje, že přejede z Belgie do Nizozemska. Belgičané ho mají tak trochu za svého. Když vyjde na ulici, každý ho zná. Pekař, řidič náklaďáku i pošťák. Dokonce místní ochmelka mu přeje štěstí, i když už v půl jedenácté dopoledne těžko artikuluje. „Ten si chodí do krámu pro pivo už ráno, sotva otevřou,“ říká Štybar. „Fandí i lidi z radnice, často mě zvou na akce,“ prozrazuje.

Štybar žije převážnou část roku v Belgii

„On vám to v neděli vyhraje. Všichni z něj mají strach,“ shodují se belgičtí novináři, kteří před šampionátem zavalí zpravodajstvím z cyklokrosu celé noviny. „I Belgie by měla radost, kdyby Štyby získal titul mistra světa. My jsme ho tak trošku adoptovali,“ hlásí jeden z nich.

Štybar žije převážnou část roku v Belgii. Kousek od bytu, který má v pronájmu, koupil pozemek na dům na krásném místě. A už se začíná stavět. „Je obrovský problém sehnat pozemek. Nakonec se nám to podařilo a je to výborná investice. V Essenu se nám moc líbí a možná se tady jednou trvale usadíme,“ říká.

Rozhodnutí ale oddaluje. „Teď mám dva domovy: český a belgický. Ale může se stát, že budeme mít miminko a to bych tady zůstal. Kdybych nebyl s Ine, asi bych se pak vrátil do Čech,“ dodává 23letý krosař ze Stříbra.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články