Hlavní obsah

Nys v neobvyklém trojboji cyklokrosařů porazil Van der Poela

Baal

Juniorský mistr světa Thibau Nys získal v neobvyklém cyklokrosovém trojboji skalp trojnásobného šampióna elitní kategorie Mathieua van der Poela. Teprve sedmnáctiletý Belgičan dokázal během nedělní Bitvy o Balenberg na domácí půdě v Baalu vyhrát všechny tři disciplíny.

Foto: Sport.cz

Nizozemec Mathieu van der Poel v neobvyklém cyklokrosovém trojboji nestačil na juniorského mistra světa Nyse. (ilustrační foto)

Článek

Syn legendárního Svena Nyse byl nejúspěšnější v klání, do něhož se zapojily hvězdy první velikosti. Vedle všestranného Van der Poela, jenž vyhrál MS v cyklokrosu v letech 2015, 2019 i letos, a vydobyl si již respekt i na silnici a v horských kolech, se závodu zúčastnili mezi muži ještě Laurens Sweeck, Toon Aerts a Eli Iserbyt.

Úvodní disciplínou byla technicky náročná časovka na 400 metrů. Následovala "výzva na pískovišti", kdy se měli jezdci na kopci s písečným povrchem při dvou pokusech snažit vyjet co nejvýše. I tady kraloval Nys v obou jízdách. Závěrečnou disciplínou byla časovka na 1,68 kilometru. Nys do ní vyjížděl jako poslední a Van der Poela předčil o více než dvě sekundy.

"Pravdou je, že tohle je má tréninková trať. Znám dokonale zdejší povrch, ale jel jsem skvěle a bez chyb. I tak jsem překvapený, že nikdo nebyl lepší," řekl Nys. Odmítl ale, že by měl ohrožovat Van der Poelovu dominanci. "Závod v cyklokrosu trvá hodinu, to je dost rozdíl oproti čtyřem minutám... Je hezké vyhrát, ale nejde z toho dělat žádné závěry," dodal Nys.

Reklama

Související témata: