Hlavní obsah

Neštěstí Jakobsenova pádu. Video odhaluje děsivou pravdu

Praha

Možná už nikdy nebude závodit. Na tom teď nizozemskému cyklistovi Fabiu Jakobsenovi pramálo záleží. Lékaři bojují v nemocnici v Sosnovci o jeho život. Jak děsivá byla středeční událost z posledních stovek metrů úvodní etapy Kolem Polska, prolétlo médii na celé řadě záběrů nesčetněkrát. Jeden ze záznamů však při pozorném pohledu odhalí další nešťastný moment, že totiž třiadvacetiletému cyklistovi těsně před nárazem odlétla helma.

Foto: STR, ČTK/AP

Tragický dojezd první etapy závodu Kolem Polska

Článek

Do konce úvodní etapy zbývaly poslední stovky metrů, když do té doby první Nizozemec Dylan Groewegen loktem poslal svého krajana Fabia Jakobsena do hrazení. Ten v rychlosti kolem osmdesáti kilometrů v hodině prorazil zábradlí, vrazil do dalších zábran a těžce poranil i za zábranami stojícího fotografa.

Nizozemec skončil v tratolišti krve, ještě na místě musel být oživován. Jezdec stáje Deceuninck–Quick-Step následně postoupil pětihodinovou operaci. Lékaři předběžně vyloučili poškození mozku, v obličeji ale utrpěl četné fraktury včetně očnice a čelisti.

"Musíme počkat několik hodin, než se ho pokusíme probudit. Pak se ukáže, jaký je jeho zdravotní stav. S ohledem na výsledky tomografie ale věříme, že nedošlo k poškození nervové soustavy," uvedl zástupce ředitele sosnovecké nemocnice Pawel Gruenpeter.

Lékaři se obávali nejhoršího

Lékaře i pořadatelé závodu především šokovalo video z nešťastného momentu. "Když jsme ten pád viděli, obávali jsme se nejhoršího, ale teď víme, že je stabilizovaný. Jeho život není ohrožen," uvedl ředitel závodu Czeslaw Lang.

Odborníky děsila především skutečnost, že nizozemský závodník na dostupných záběrech nejdříve proráží železné zábrany okolo trati, následně mu odlétá helma a teprve pak hlavou naráží do dalších překážek.

To, že Jakobsen i bez helmy skončil "jen" s výše popsanými zraněními a není v přímém ohrožení života, považují mnozí za zázrak.

Foto: Profimedia.cz

Tragická nehoda v závěru první etapy závodu Kolem Polska. Viník nehody Dylan Groenewegen (ve žlutém) trikotu.

Celá událost vyvolala mezi jezdci, fanoušky i odborníky vlnu diskusí o míře zavinění Dylana Groenewegena, který sám musel podstoupit operaci zlomené klíční kosti. Příčiny neštěstí už vyšetřuje státní zastupitelství v Katovicích.

"Zatím jsme vyslechli tři svědky, mezi nimi jednoho zástupce organizátorů závodu," řekla agentuře PAP ve čtvrtek večer mluvčí státního zastupitelstva.

Úřad plánuje vyslechnout další svědky a prozkoumat důkazní materiál. Ten už dříve zajistila policie, mezi důkazy jsou i kola závodníků a videozáznamy z nehody.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články