Hlavní obsah

Cyklista Řepa dojel na ME třetí v silničním závodě do 23 let

Plouay
Aktualizováno

Český cyklista Vojtěch Řepa vybojoval na mistrovství Evropy bronz v silničním závodě jezdců do 23 let. Šampionem se stal Nor Jonas Iversby Hvideberg, dvacetiletého Řepu porazil ještě Anthon Charmig z Dánska. Závod žen elite vyhrála Nizozemka Annemiek van Vleutenová, jež navázala na loňský triumf na mistrovství světa.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Řepa se na šampionátu ve francouzském Plouay postaral o druhý medailový úspěch pro českou výpravu. Navázal na titul juniora Mathiase Vacka v časovce a v kategorii mužů do 23 let se stal prvním českým medailistou od roku 2013, kdy získal v silničním závodě stříbro Petr Vakoč. O jediný další cenný kov se v roce 2005 postaral tehdejší šampion František Raboň.

Český mistr do 23 let z nedávného závodu v Bánovcích nad Bebravou Řepa byl v závěrečných kolech 136,5 kilometru dlouhé trati součástí skupinky uprchlíků. Ve finiši v silném dešti sice s dvousekundovou ztrátou hleděl na záda Seveřanů spurtujících o titul, ale zároveň těsně udržel třetí místo před finišujícím pelotonem.

"Víme, že je Vojta ve skvělé formě, ale upřímně, před závodem jsme neměli vyloženě medailové ambice. O to víc si jeho umístění ceníme. Vlastně můžeme říct, že Vojtův bronz má pro nás cenu zlata," uvedl sportovní ředitel Řepovy stáje Topforex Lapierre Petr Kaltofen v tiskové zprávě.

V závodě žen na 109,2 km zvítězila Van Vleutenevá jedoucí v duhovém dresu světové šampionky. Sedmatřicetiletá Nizozemka porazila v dlouhém dvoučlenném spurtu do mírného kopce Italku Elisu Longovou Borghiniovou. Pro bronz si s pětisekundovým odstupem dojela Polka Kasia Niewiadomá. Nejlepší z tria Češek byla na 40. místě s téměř dvanáctiminutovým odstupem Nikola Nosková.

Van Vleutenová získala čtvrté velké zlato v kariéře. V letech 2017-2019 vyhrála dvakrát časovku na MS a loni v září závod s hromadným startem. Zároveň potvrdila nizozemskou dominanci na ME, v pátém ročníku kontinentálního šampionátu je čtvrtou ženskou vítězkou z této cyklistické velmoci.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Plouay (Francie):
Muži do 23 let (136,5 km):
1. Hvideberg (Nor.) 3:11:17
2. Charmig (Dán.) stejný čas
3. Řepa (ČR) -2
...
26. Otruba (ČR) -4
28. Petr Kelemen (ČR) -4
62. Klabouch (ČR) -30
Babor (ČR) nedokončil
T. Bárta (ČR) nedokončil
Ženy elite (109,2 km):
1. Van Vleutenová (Niz.) 2:50:46
2. Longová Borghiniová (It.) stejný čas
3. Niewiadomá (Pol.)
4. Van den Broeková-Blaaková (Niz.) obě -5
5. Cordonová-Ragotová (Fr.) -2:29
6. Brennauerová (Něm.) -3:27
...
40. Nosková -11:50
Bajgerová
Machačová (všechny ČR) nedokončily

Reklama