Hlavní obsah

Fenomén! Po restartu sezony slaví už páté vítězství

Privas/Praha

Po famózním finiši ovládl Wout van Aert středeční pátou etapu Tour de France, sto sedmého ročníku nejslavnějšího cyklistického závodu planety. Pětadvacetiletý Belgičan navázal na výhru týmového kolegy Primože Rogliče ze čtvrté etapy a Jumbo Visma ukazuje obrovskou sílu, byť zatím jezdci této stáje nejedou v žádném z dresů lídrů jednotlivých soutěží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Belgičan Wout Van Aert projíždí s vítězným gestem cílem 5. etapy Tour de France.Video: sntv

 
Článek

Středeční rovinaté dějství přineslo finiš, který nebyl pro klasické sprintery. Posledních několik setr metrů mírně stoupalo. „Závěr byl hodně hektický. Na čelo se tlačily týmy na celkové pořadí, foukal silný vítr. Ale já věděl jsem, že mi dojezd bude sedět,. I proto jsem si hlídal, abych do posledního kilometru vjížděl na dobré pozici," neskrýval Wout van Aert, že měl etapu k útoku na prvenství vybranou.

Potvrdil tak fantastickou formu. Vždyť ovládl hned úvodní podnik po koronavirové pauze, jímž byla klasika na prašných toskánských cestách Strade Bianche. Následovalo vítězství v nejdelší klasice World Tour Milán-San Remo, pak fenomenálně jezdící Belgičan přidal triumf v úvodní etapě Critérium du Dauphiné a při časovce na mistrovství Belgie.

„Pomohlo mi, že začátek středeční etapy byl poměrný snadný," připomínal Van Aert, že v úterý odvedl obrovské penzum práce při závěrečném stoupání pro lídra týmu Primože Rogliče, jemuž připravil pozici pro vítězství. Rychlostí kolísající mezi pětadvaceti až třiceti kilometry zničil všechny soupeře svého lídra.

Foto: ChristophePetit-Tesson, ČTK/AP

Nový lídr Tour de France Brit Adam Yates.

Sám pak o den později zajistil stáji další dílčí triumf. „Když se týmu daří a je silný, mnohem lépe se regeneruje," lebedil si Wout van Aert.

Reklama