Hlavní obsah

Pyrenejské peklo zničilo hvězdu. Francouz nemohl dýchat, podpora týmu nepomohla

Praha
Aktualizováno

Pouhých 140 kilometrů, ale zároveň jedna z nejtěžších etap letošního ročníku Tour de France. To vše čekalo na závodníky v osmé etapě neslavnějšího závodu světa. Jak těžká zkouška to pro jezdce byla, poznala celá řada jezdců, nejvíce však domácí superstar Thibaut Pinot. Třicetiletý závodník etapu doslova protrpěl, nepomohla mu ani podpora téměř celého týmu Groupama–FDJ a jeho šance stát se prvním francouzským vítězem Tour od roku 1985 prakticky skončily.

Foto: Marco Bertorello, Reuters

Thibaut Pinot skončil hluboko v poli poražených

Článek

Před startem osmé etapy patřilo Pinotovi deváté místo. A další plány pro něj byly jasné - udržet se v elitní desítce a zkusit zaútočit na vytoužený žlutý trikot. Vítěz tří etap na Tour de France však souboj s kilometry v ostrých stoupáních v Pyrenejích nezvládl.

Peloton se začal v horských průsmycích tříštit na několik skupinek a řada favoritů nestíhala tempo na čele. Výjimkou nebyla ani domácí hvězda Thibaut Pinot, který se do velkých problémů dostal poprvé po sto kilometrech ve stoupání na Port de Balés, kdy zůstal daleko za hlavním balíkem.

Trápícího se Francouze slovně povzbuzovali nejen členové jeho týmu FDJ, kteří se ke své hvězdě okamžitě stáhli, ale i další projíždějící cyklisté. Pinotovy trable podle dostupných informací začaly kvůli bolestem zad, to však nebylo vše.

Ani s výraznou podporou prakticky celého týmu DFJ se Pinota nedařilo dotáhnout do hlavního balíku cyklistů. Pětadvacet kilometrů před cílem už vyčerpaný cyklista ztrácel na jezdce ve žlutém více než šest minut, navíc se k bolestem zad přidaly i zjevné problémy s dechem.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Thibault Pinot se osmou etapou Tour de France protrápil

Vyčerpaný Pinot dojel hluboko v poli poražených a přišel tak prakticky o veškeré šance stát se prvním francouzským vítězem Tour od roku 1985.

Náladu domácím fanouškům naopak zvedl muž, od kterého čekal málokdo - Nans Peters. Ve žlutém trikotu lídra zůstal i po osmém dni britský cyklista Adam Yates.

Reklama