Hlavní obsah

Saganovi sebrali druhé místo! Ewan oplatil Bennettovi spurterskou porážku

Châtelaillon-Plage/Praha
Aktualizováno

Strkanice, emoce, rozhodčími změněné pořadí! Australský cyklista Caleb Ewan vybojoval na letošní Tour de France druhé etapové vítězství. V dlouhém dramatickém závěrečném spurtu 11. etapy v mírně stoupající cílové rovince porazil o centimetry Petera Sagana a Sama Bennetta. Slovenský rychlík kvůli nečisté jízdě nakonec o druhé místo přišel. Žlutý trikot pro vedoucího jezdce uhájil Slovinec Primož Roglič.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ewan vyhrál 11. etapu Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Tour pokračovala rovinatou etapou z Châtelaillon-Plage do Poitiers s jedinou vrchařskou prémií čtvrté třídy, a tak o sobě opět dali vědět především spurteři. Nic na  tom nezměnil ani Francouz Matthieu Ladagnous, který strávil zhruba 120 km v samostatném úniku. V koncovce ho hlavní peloton pohltil.

Šestadvacetiletý Ewan nakonec vybojoval sedmý etapový vavřín na Tour a oplatil Bennettovi porážku z předchozího dne. "Bylo to hrozně hektické. Po druhém místu z úterka jsem chtěl bezpodmínečně vyhrát. Z druhého etapového vítězství jsem nadšený. Po tom prvním ze mě spadl tlak," řekl Ewan.

Foto: Sport.cz

Profil 11. etapy Tour de France

Na druhé místo se sice protlačil bývalý trojnásobný mistr světa Sagan, jenž se ale v boji o pozice dostal ramenem do kontaktu s Woutem van Aertem. Belgický univerzál a trojnásobný mistr světa v cyklokrosu byl atakem natolik rozčilen, že Saganovi po průjezdu cílem ukázal vztyčený prostředníček. Za pravdu mu nakonec dala i jury. Slovenský jezdec nejenže marně útočil na první letošní etapový vavřín, ale za nesportovní manévr byl jury odsunut na poslední místo ve skupině.

"Nebylo tam místo, a pokud použijete lokty, abyste si ho otevřeli, myslím, že je to naprosto proti pravidlům," řekl Van Aert, který už na letošní Tour slavil dva etapové úspěchy a nyní mu připadlo třetí místo. "Už tak je to dost nebezpečné a byl jsem hodně překvapený a šokovaný, když jsem to ucítil. Fakt děsivé," dodal ke kontaktu v cílové rovince.

Roglič neměl s uhájením žlutého dresu lídra v rovinaté etapě žádné potíže. Bývalý skokan na lyžích dál vede před kolumbijským obhájcem titulu Eganem Bernalem o 21 sekund. Bennett si druhým místem pojistil zelený dres, o který svádí v bodovací soutěži souboj se Saganem. Slovák revizí výsledků přišel celkem o 43 bodů, momentálně jich má na kontě 175. První Bennett si polepšil a dohromady získal už 243 bodů.

Čeští cyklisté dojeli do cíle s odstupem za hlavním pelotonem. Roman Kreuziger na 106. místě zaostal o 1:23 minuty, Jan Hirt dojel o další tři minuty později.

Ve čtvrtek čeká peloton nejdelší etapa letošního ročníku, cyklisté na trase ze Chauvigny do Sarran Correze absolvují 218 km. Šanci na únik nabídnou dvě stoupání čtvrté a po jednom třetí a druhé kategorie.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 11. etapa: Chatelaillon-Plage - Poitiers (167,5 km):
1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 4:00:01
2. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick Step)
3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)
4. Coquard (Fr./B&B Hotels-Vital Concept)
5. Venturini (Fr./AG2R La Mondiale)
6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo)
7. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott)
8. Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation)
9. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale)
10. Gibbons (JAR/NTT) všichni stejný čas
...
106. Kreuziger (ČR/NTT) -1:23
135. Hirt (ČR/CCC) -4:25
Průběžné pořadí:
1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 46:15:24
2. Bernal Kol./Ineos) -21
3. Martin (Fr./Cofidis) -28
4. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -30
5. Quintana (Kol./Arkea-Samsic)
6. Urán (Kol./EF Pro Cycling) oba -32
7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44
8. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:02
9. López (Kol./Astana) -1:15
10. Landa (Šp./Bahrajn) -1:42
...
89. Hirt -1:50:43
115. Kreuziger -2:12:04

Reklama