Hlavní obsah

Saganovi sebrali druhé místo! Ewan oplatil Bennettovi spurterskou porážku

roj, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Strkanice, emoce, rozhodčími změněné pořadí! Australský cyklista Caleb Ewan vybojoval na letošní Tour de France druhé etapové vítězství. V dlouhém dramatickém závěrečném spurtu 11. etapy v mírně stoupající cílové rovince porazil o centimetry Petera Sagana a Sama Bennetta. Slovenský rychlík kvůli nečisté jízdě nakonec o druhé místo přišel. Žlutý trikot pro vedoucího jezdce uhájil Slovinec Primož Roglič.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ewan vyhrál 11. etapu Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Tour pokračovala rovinatou etapou z Châtelaillon-Plage do Poitiers s jedinou vrchařskou prémií čtvrté třídy, a tak o sobě opět dali vědět především spurteři. Nic na  tom nezměnil ani Francouz Matthieu Ladagnous, který strávil zhruba 120 km v samostatném úniku. V koncovce ho hlavní peloton pohltil.

Šestadvacetiletý Ewan nakonec vybojoval sedmý etapový vavřín na Tour a oplatil Bennettovi porážku z předchozího dne. "Bylo to hrozně hektické. Po druhém místu z úterka jsem chtěl bezpodmínečně vyhrát. Z druhého etapového vítězství jsem nadšený. Po tom prvním ze mě spadl tlak," řekl Ewan.

Foto: Sport.cz

Profil 11. etapy Tour de France

Na druhé místo se sice protlačil bývalý trojnásobný mistr světa Sagan, jenž se ale v boji o pozice dostal ramenem do kontaktu s Woutem van Aertem. Belgický univerzál a trojnásobný mistr světa v cyklokrosu byl atakem natolik rozčilen, že Saganovi po průjezdu cílem ukázal vztyčený prostředníček. Za pravdu mu nakonec dala i jury. Slovenský jezdec nejenže marně útočil na první letošní etapový vavřín, ale za nesportovní manévr byl jury odsunut na poslední místo ve skupině.

"Nebylo tam místo, a pokud použijete lokty, abyste si ho otevřeli, myslím, že je to naprosto proti pravidlům," řekl Van Aert, který už na letošní Tour slavil dva etapové úspěchy a nyní mu připadlo třetí místo. "Už tak je to dost nebezpečné a byl jsem hodně překvapený a šokovaný, když jsem to ucítil. Fakt děsivé," dodal ke kontaktu v cílové rovince.

Roglič neměl s uhájením žlutého dresu lídra v rovinaté etapě žádné potíže. Bývalý skokan na lyžích dál vede před kolumbijským obhájcem titulu Eganem Bernalem o 21 sekund. Bennett si druhým místem pojistil zelený dres, o který svádí v bodovací soutěži souboj se Saganem. Slovák revizí výsledků přišel celkem o 43 bodů, momentálně jich má na kontě 175. První Bennett si polepšil a dohromady získal už 243 bodů.

Čeští cyklisté dojeli do cíle s odstupem za hlavním pelotonem. Roman Kreuziger na 106. místě zaostal o 1:23 minuty, Jan Hirt dojel o další tři minuty později.

Ve čtvrtek čeká peloton nejdelší etapa letošního ročníku, cyklisté na trase ze Chauvigny do Sarran Correze absolvují 218 km. Šanci na únik nabídnou dvě stoupání čtvrté a po jednom třetí a druhé kategorie.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 11. etapa: Chatelaillon-Plage - Poitiers (167,5 km):
1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 4:00:01
2. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick Step)
3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)
4. Coquard (Fr./B&B Hotels-Vital Concept)
5. Venturini (Fr./AG2R La Mondiale)
6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo)
7. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott)
8. Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation)
9. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale)
10. Gibbons (JAR/NTT) všichni stejný čas
...
106. Kreuziger (ČR/NTT) -1:23
135. Hirt (ČR/CCC) -4:25
Průběžné pořadí:
1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 46:15:24
2. Bernal Kol./Ineos) -21
3. Martin (Fr./Cofidis) -28
4. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -30
5. Quintana (Kol./Arkea-Samsic)
6. Urán (Kol./EF Pro Cycling) oba -32
7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44
8. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:02
9. López (Kol./Astana) -1:15
10. Landa (Šp./Bahrajn) -1:42
...
89. Hirt -1:50:43
115. Kreuziger -2:12:04

Reklama