Hlavní obsah

Ostrý útok! Skvělí Slovinci přišli na Tour o primát. V cíli se naskytl nevídaný obraz

Aktualizováno

V dokonalý triumf proměnili Polák Michal Kwiatkowski a Richard Carapaz z Ekvádoru, jezdci stáje Ineos čtvrteční 18. etapu Tour de France. Na 175 km dlouhé trase z Méribelu do La Roche-sur-Foron se odpoutali od všech soupeřů a cílem projeli společně v těsném objetí. Carapaz přitom bral v poslední alpské bitvě důležité body na horských prémiích a z dresu s puntíky pro nejlepšího vrchaře svlékl průběžně druhého borce celkové klasifikace Slovince Tadeje Pogačara! Ve žlutém trikotu lídra závodu dále pojede Pogačarův krajan Primož Roglič.

Kwiatkowski vyhrál poslední alpskou etapu Tour de France.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Stáj Ineos Grenadiers v posledních pěti letech slavila celkového vítěze, po středečním odstoupení loňského šampiona Egana Bernala dnes vybojoval vavřín pro dosud strádající britský tým Kwiatkowski. O galusku před týmovým kolegou Carapazem, jemuž v prudkých kopcích významně pomohl, což Ekvádorec v cíli ocenil.

Carapaz figuroval po středě v boji o nejlepšího vrchaře na sedmém místě, v 18. etapě ale zaútočil a v přetahované o puntíkatý dres má nyní na Pogačara dvoubodový náskok, Roglič klesl na třetí místo. V bitvě o nejlepšího vrchaře sice dnes Carapaz třikrát podlehl nástupům Marca Hirschiho, avšak mladý Švýcar rovněž usilující o přední umístění v suoboji o nejlepšího vrchaře v jednom ze sjezdů upadl, ztratil kontakt s vedoucí skupinou a Jihoameričan jeho absence dokonale využil.

Profil 18. etapy 107. ročníku Tour de France

<a href="http://www.letour.com/">letour.com</a>

"To byl den. Nedokážu ani říct, jak jsem vděčný celému týmu a Richardovi," uvedl dojatý Kwiatkowski po prvním individuálním vítězství na Grand Tour. "Byl to pro nás neuvěřitelný den, na který nikdy nezapomenu. Sice už jsem zažil v cyklistice krásné chvíle, ale tohle je něco nového. Na posledních kilometrech jsem měl husí kůži, protože jsem věděl, že máme velký náskok. Večer to oslavíme, zasloužíme si to," řekl třicetiletý mistr světa v závodu s hromadným startem z roku 2014.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Švýcar Marc Hirschi, smolař 18. etapy Tour de France. Po pádu přišel o naděje na dobré umístění.

Roglič v poslední horské bitvě s pěti prémiemi bez problémů uhájil vedení. Do cíle dojel čtvrtý po boku hlavního rivala Pogačara, ztrátu na duo Ineosu měli 1:53 minuty. Odstup mezi Rogličem a Pogačarem tři dny před dojezdem v Paříži nadále činí 57 sekund. Třetí celkově je vítěz středeční královské etapy Kolumbijec Miguel Ángel López.

"Máme za sebou náročné dva dny. Zvládli jsme to zase skvěle, takže si můžeme odškrtnout další den. V kopcích se toho může stát hodně, ale obstáli jsme jako tým," řekl Roglič.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Slovinec Tadej Pogačar předá puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře na Tour de France v páteční 19. etapě Carapazovi.

Po třech vyčerpávajících dnech v Alpách čeká peloton v pátek rovinatá etapa s šancí pro spurtéry, následovat bude horská časovka, která určí vítěze 107. ročníku Tour. V neděli už se tradičně nezávodí. Kvůli koronaviru bude dojezd závodu sledovat na slavném bulváru Champs-Élysées maximálně 5000 diváků.

"Rozhodne časovka, ale i zítra je třeba být pozorný. Ničím si nemůžeme být jistí," prohlásil Roglič. Jeho tým Jumbo-Visma se do konce Tour bude muset obejít bez sportovního ředitele Merijna Zeemana, jenž byl vyloučen kvůli zastrašování a urážení člena cyklistické unie UCI. K incidentu došlo po středeční 17. etapě, když funkcionář kontroloval po etapě kola. UCI tyto kontroly provádí kvůli možnému mechanickému dopingu. Zeeman dostal navíc pokutu 2000 švýcarských franků (50 tisíc korun).

Foto: Anne-christine Poujoulat, Reuters

Díky, kámo! Jezdci Ineosu Richard Carapaz (vlevo) a Michal Kwiatkowski ve vzájemné spolupráci ovládli 18. etapu Tour de France.

Cyklistický závod Tour de France:
18. etapa Méribel - La Roche-sur-Foron (175 km):
1. Kwiatkowski (Pol./Ineos Grenadiers) 4:47:33
2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) stejný čas
3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -1:51
4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma)
5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) oba -1:53
6. Porte (Austr./Trek-Segafredo)
7. Mas (Šp./Movistar)
8. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren)
9. Caruso (It./Bahrajn-McLaren)
10. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) všichni -1:54,
...24. Hirt (ČR/CCC) -4:34
148. Kreuziger (ČR/NTT) -31:32.
Průběžné pořadí:
1. Roglič 79:45:30
2. Pogačar -57
3. López (Kol./Astana) -1:27
4. Porte -3:06
5. Landa -3:28
6. Mas -4:19
7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -5:55
8. Urán (Kol./EF) -6:05
9. Dumoulin -7:24
10. Valverde (Šp./Movistar) -12:12,
...68. Hirt -3:24:20,
108. Kreuziger -4:34:22.

Reklama