Hlavní obsah

Úvodní časovku na cyklistickém Giru vyhrál Brit Wiggins

AMSTERODAM

První etapu cyklistického Giro d'Italia, časovku v Amsterodamu, vyhrál trojnásobný olympijský šampion na dráze Brit Bradley Wiggins. Druhé místo obsadil mezinárodně málo známý Američan Brent Bookwalter. Třetí dnes skončil jeho kolega ze stáje BMC mistr světa Cadel Evans z Austrálie.

Článek

Wiggins zvládl 8,4 km dlouhou trať za deset minut a 18 vteřin a v neděli odstartuje v růžovém trikotu lídra závodu. "Docela mě štvalo, jak chvíli pršelo a chvíli zase ne. Ale pro všechny to bylo stejné," řekl britský jezdec. "Počasí jsem nemohl ovlivnit, tak jsem si řekl: Když spadneš, tak spadneš. Na brzdy jsem ani nešáhnul, úplně jsem se na ně vykašlal. Měl jsem šanci jít do růžového, tak jsem do toho dal všechno," dodal devětadvacetiletý cyklista.

Časovku jezdci odstartovali z pontonu v jezírku na náměstí Museumplein. Závod přímo u trati sledovalo zhruba půl milionů diváků. V Nizozemsku se pojedou ještě dvě následující etapy, teprve poté zamíří 93. ročník slavného závodu do Itálie.

Giro d'Italia - 1. etapa (časovka jednotlivců na 8,4 km):
1. Wiggins (Brit.) 10:18, 2. Bookwalter (USA), 3. Evans (Austr.) oba -2, 4. Vinokurov (Kaz.), 5. Henderson (N. Zél.), 6. Porte (Austr.) všichni -5, 7. Millar (Brit.) -6, 8. Larsson (Švéd.) -7, 9. Van Emden (Niz.), 10. Pinotti (It.) oba -9.

Reklama