Hlavní obsah

Scénář z roku 2011 aneb Když sen o Staré dámě shoří v předposlední etapě

Praha/Paříž

Bledý jako stěna. Zničený totálním vyčerpáním, zlomený prohrou. Téměř zhmotněný sen o vítězství na Tour de France se proměnil v noční můru. Slovinec Primož Roglič jedenáct dnů jezdil ve žlutém trikotu lídra. Jenže při velkolepém finále v podobě sobotní časovky utrpěl zdrcující porážku a v neděli mohl v Paříži jen smutně přihlížet korunovaci svého hlavního vyzyvatele Tadeje Pogačara.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pogačar v časovce rozmetal Rogličův sen o triumfu na TourVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Sedmapadesát vteřin! Komfortní náskok měl lídr Jumbo Visma, když vyrážel v sobotu vstříc 36km trati. Přesto Maillot jaune pro vítěze Tour neuhájil. Jindy do pedálů strojově šlapající Slovinec se ve finálním kopci podivně kroutil. Snad s vědomím, že ztrácí vedení. „Neměl jsem sílu, kterou jsem potřeboval," přiznal.

Potvrdilo se, že Planina krásných dívek, kde byl finiš časovky, je pro lídry zakletá. Pětkrát zde končila etapa, pětkrát se měnil majitel žlutého trikotu. V brutálním kopci byl Roglič bledý jako stěna. „Byl jsem stále více a více bez síly, kterou jsem přitom tolik potřeboval. Dával jsem ze sebe všechnu energii až do cíle, ale bylo to málo," pronesl zničeně po dojezdu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tadej Pogačar dovezl žlutý trikot do PařížeVideo: sntv

Marně ho týmoví kolegové utěšovali. Sesunul se k zemi a nevěřícně zíral před sebe. „Zkusme vytěžit ze závodu pozitivní věci," pronesl, když vstal a zamířil za krajanem Pogačarem, aby ho obejmul a pogratuloval k vítězství.

Foto: Christophe Petit Tesson, Reuters

Po sobotní časovce byl Primož Roglič zdrcený...

„Je mi Primože líto. Odvedl skvělou práci, vládl celé Tour. Jen měl v sobotu špatný den," pronesl už ve žlutém trikotu lídra Tadej Pogačar.

Rogličova prohra vyvolala vzpomínky na rok 1989. Tehdy Greg LeMond porazil v časovce při poslední etapě s dojezdem na Champs-Élysées Lauranta Fignona o osmapadesát vteřin a stal se vítězem Tour de France o pouhých osm vteřin, což je dosud historicky nejmenší rozdíl vítěze.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

...při nedělní cestě do Paříže už byl s prohrou smířený a gratuloval svému krajanovi Tadeji Pogačarovi k triumfu. Letošní Tour patřila Slovincům.

A v zásadě letošní Tour do puntíku okopírovala scénář z roku 2011. I tehdy byla na programu předposledního dne horská časovka. I tehdy vedl Andy Schleck o necelou minutu. A i tehdy se v neděli ráno oblékl do žlutého trikotu někdo úplně jiný. Cadel Evans totiž v souboji s chronometrem nadělil Schleckovi manko dvě a půl minuty a spolu s Gregem LeMondem a Eganem Bernalem je dosud jediným ze tři neevropských cyklistů, kteří oficiálně ovládli celkové pořadí Staré dámy.

Reklama

Související témata: