Hlavní obsah

Na časovkářský titul dosáhla poprvé Nizozemka Van der Breggenová

Čtyřikrát získala stříbrnou medaili, teď se konečně dočkala nejcennějšího kovu. Novou mistryní světa v časovce se na šampionátu v italské Imole stala nizozemská cyklistka Anna van der Breggenová. Obhájkyně loňského zlata z Harrogate Chloé Dygertová Owenová z USA měla v dobře rozjetém závodě těžký pád.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mistryní světa v časovce se stala nizozemská cyklistka Anna van der BreggenováVideo: sntv

 
Článek

Na téměř 32 kilometrů dlouhé trati si stříbro vyjela Švýcarka Marlen Reusserová, bronz získala další Nizozemka Ellen van Dijková. České reprezentantky neuspěly, figurují až v páté desítce. Tereza Korvasová skončila na 41. místě, Jarmila Machačová o dvě příčky za ní.

Pro největší favoritku a úřadující šampionku Dygertovou skončil závod těžkou nehodou. Třiadvacetiletá Američanka na prvním mezičasu vedla a zdálo se, že si jede pro další zlato, ale nezvládla pravotočivou zatáčku a přes svodidla přepadla do srázu ze silnice (viz. video v čase 0:00 - 0:22). Závod nedokončila, při ošetření však byla při vědomí a komunikovala.

Třicetiletá van der Breggenová, olympijská vítězka (2016) i mistryně světa (2018) ze silničního závodu, o světové zlato z časovky léta usilovala marně. Kýžený titul jí dlouho unikal, na předchozích třech MS získala vždy shodně stříbro, stejně si vedla i v roce 2015.

Tentokrát se ale dočkala. Vyhrála v čase 40:20, Reusserovou za sebou nechala o více než čtvrt minuty. Van Dijková, která již měla z časovky na MS zlato (2013), stříbro (2016) i bronz (2018), ztratila na vítěznou krajanku přes půl minuty. Manko Korvasové a Machačové činilo takřka sedm a půl minuty.

Muže čeká souboj s chronometrem v pátek. České barvy budou hájit Josef Černý a Jakub Otruba, titul obhajuje Australan Rohan Dennis.

MS v silniční cyklistice v Imole (Itálie) - časovka:
Ženy (31,7 km):
1. Van der Breggenová (Niz.) 40:20
2. Reusserová (Švýc.) -16
3. Van Dijková (Niz.) -31
4. Brennauerová (Něm.) -45
5. Brownová (Austr.) -1:01
6. Nebenová (USA) -1:20,
...41. Korvasová -7:24,
43. Machačová (obě ČR) -7:26.

Reklama