Hlavní obsah

Cink sní o prvním pódiu z Vysočina Arény, ač se pojede bez diváků

Prožil báječný rok. Ale největší výzvy jej paradoxně teprve čekají. Více než rok nestál biker Ondřej Cink na startu závodu světového poháru. Nyní jej čekají čtyři starty v šesti dnech. A dokonce na domácí půdě ve Vysočina Aréně, která hostí jediné dva závody světového poháru cross country v letošním roce.

Foto: Michal Červený

Biker Ondřej Cink při vítězství v závodě Českého poháru cross country v Touškově.

Článek

„Za normálních okolností mám touto dobou volno. Bylo poněkud obtížné naladit formu. Cítil jsem na sobě, že jedu už moc dlouho v závodním režimu. Nejsem v ideálním rozpoložení," pronesl Ondřej Cink, česká biková jednička.

V sezoně poznamenané pandemií koronaviru vybojoval nejprve titul českého šampiona, následně přidal i prvenství z tuzemského šampionátu v maratonu. „Byly to dva závody s jasně definovaným termínem, k nimž jsem napnul veškeré úsilí. Další program byl však nejasný. Bylo těžké držet výkonnost, když jsem neznal termíny závodů," vysvětloval Cink.

Světový pohár totiž postupně přišel o zastávky v Německu, Itálii, Švýcarsku a Francii.

Devětadvacetiletý rodák z Rokycan i přes rozpaky z vlastní výkonnosti doufá, že ve Vysočina Aréně vybojuje poprvé v kariéře stupně vítězů. „Je to můj sen. Ale nevím, co od sebe čekat. Doufám, že se tělo probudí a strhne mě atmosféra velkých závodů, na které jsme tak dlouho čekali. I když čtyři závody v šesti dnech představují obrovskou porci," vyprávěl.

Na maximum i bez diváků

Atmosféra samotná bude v Novém Městě na Moravě ve srovnání s minulostí hodně rozdílná. Zatímco v předešlých letech se kolem okruhu pravidelně tísnily desítky tisíc diváků, letos kvůli pandemii koronaviru nesmí do areálu žádní fanoušci. „Diváci představují na Vysočině vždy neskutečný příval energie. Pokaždé jsem i díky nim dokázal jít přes hranu. Věřím, že závody budou sledovat u obrazovek, a tak pojedu na maximum, abych jim dopřál radost," ujišťoval Cink.

V přípravě nic nepodcenil a do dějiště závodu vyrazil v úvodu října na krátké soustředění. „Byl jsem překvapený, jak je trať rozbitá a vymletá. Nikdy se v Novém Městě nejelo na náročnějším okruhu. S ohledem na aktuální počasí bude hodně důležité si trať najet těsně před závodem, protože kořenů a skrytých nástrah je hodně," popisuje Cink.

S týmem Kross racing našel dočasné útočiště v hotelu Ski. Využije jej však pramálo. „Máme nařízeno stravovat se v týmovém stanu a na hotelu vlastně jen nocovat. Před závody jsme absolvovali testy, teď se držíme vlastně jen v závodní bublině," popsal Cink, který po nabitém týdnu v Novém Městě na Moravě následně absolvuje 10. října mistrovství světa v Leogangu.

Program SP v Novém Městě na Moravě
Úterý 29. září
17:00 short track - ženy elite
17:45 short track - muži elite
Čtvrtek 1. října
08:30 cross country - ženy do 23 let
10:15 cross country - muži do 23 let
12:20 cross country - ženy elite
15:50 cross country - muži elite
Pátek 2. října
17:00 short track - ženy elite
17:45 short track - muži elite
Sobota 3. října
13:00 cross country - ženy do 23 let
15:00 cross country - muži do 23 let
Neděle 4. října
11:50 cross country - ženy elite
15:20 cross country - muži elite

Reklama