Hlavní obsah

Časovka na Binck Bank Tour v Nizozemsku byla kvůli covidu zrušena

Praha

Dnešní časovka cyklistického závodu Binck Bank Tour ve Vlissingenu se kvůli opatřením proti šíření koronaviru v Nizozemsku nepojede. Měla být druhou z pěti etap akce, která je zařazena do elitního kalendáře World Tour. Závodu se účastní i vítěz z roku 2013 Zdeněk Štybar. V dalších dnech by se mělo pokračovat už jen v Belgii.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Časovka závodu Binck Bank Tour ve Vlissingenu se kvůli opatřením proti šíření koronaviru v Nizozemsku nepojede (ilustrační foto)

Článek

Binck Bank Tour, dříve známá jako Eneco Tour, se koná tradičně ve dvou zemích Nizozemsku a Belgii. Z obvyklých sedmi etap bylo letos na programu jen pět. V úterý absolvoval peloton úvodní díl v Západních Flandrech z Blankenberge do Ardooie, časovku na 11 kilometrů měl absolvovat na nizozemském území.

Tamní premiér Mark Rutte v pondělí oznámil zpřísnění epidemiologických opatření kvůli nárůstu případů s nemocí covid-19, například omezení cestování nebo konání sportovních akcí bez diváků. Starosta přístavního města Vlissingen krátce před úterní půlnocí proto povolení ke startu časovky nedal.

"Bylo to bolestivé, ale nezbytné rozhodnutí, abychom zabránili šíření viru," uvedl starosta Vlissingenu Bas van den Tillaar. Pořadatelé narychlo nebyli schopni připravit jinou trať. V Nizozemsku měla startovat i třetí etapa a končit čtvrtá.

"Závod bude pokračovat ve čtvrtek na belgickém území až do soboty," napsal Štybar na facebooku. Po úvodní etapě je jediný český účastník na 37. místě a ztrácí deset sekund na belgického lídra Jaspera Philipsena.

Nejisté je kvůli omezením v Nizozemsku i konání prestižní klasiky Amstel Gold Race, která má v upraveném kalendáři zatím termín 10. října.

Reklama