Hlavní obsah

Ferrandová-Prévotová se napočtvrté dočkala, Čábelická byla 25.

Druhý závod žen Světového poháru cross country horských kol v Novém Městě na Moravě vyhrála Pauline Ferrandová-Prévotová z Francie. Druhá byla Nizozemka Anne Terpstraová, třetí Francouzka Loana Lecomteová. Nejlepší Češkou byla na 25. místě Jitka Čábelická.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Vítězka Pauline Ferrandová-Prévotová z Francie v cíli závodu.

Článek

Osmadvacetiletá Ferrandová-Prévotová se na čtvrtý pokus v tomto týdnu dočkala ve Vysočina Areně vítězství. V prvním závodě olympijské disciplíny cross country byla ve čtvrtek třetí, v úterý a v pátek při short tracku shodně druhá. Dnes ale kralovala od začátku do konce.

Za dvojnásobnou mistryní světa z let 2015 a 2019, do jejíž sbírky úspěchů patří také světové tituly ze silnice (2014) a z cyklokrosu (2015 v Táboře), se seřadily ženy, které ji předčily v prvním závodě. Ten vyhrála Lecomteová před Terpstraovou.

Nizozemka byla dnes o 21 sekund pomalejší, o dalších 50 vteřin později dorazila do cíle Lecomteová. Vítězka obou závodů v short tracku Britka Evie Richardsová skončila šestá.

Čábelická se ještě ve druhém kole držela v první desítce, ale postupně se propadala a na vítěznou Francouzku nakonec ztratila přes šest a půl minuty. Jana Czeczinkarová skončila čtyřicátá, Karla Štěpánová dojela o dvě příčky za ní.

"Ještě po tom třetím kole to bylo dobré, ale pak jsem se tam trošku sekla v tom prvním výjezdu, lehce jsem si zvolnila a začaly mě míjet další soupeřky. Postupně mi to asi i trošku vypínalo a síly docházely," litovala Čábelická v rozhovoru s novináři.

"Začátek byl však super. Vím, že tam vepředu můžu být, jen je třeba potom vydržet a nelámat se. Nakonec je ale i to pětadvacáté místo dobře, i když je velká škoda toho posledního kola, kdy jsem tam asi ztratila víc pozic, než je normální. Snažila jsem se zmáčknout, ale už to nešlo," doplnila Čábelická.

Závěrečný závod mužů začne v 15:20. Vedle současné české jedničky Ondřeje Cinka bude oproti čtvrtečnímu závodu na startu i držitel olympijského zlata (2012) a stříbra (2016) Jaroslav Kulhavý.

Závody SP v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě (Žďársko):
Ženy:
1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 1:14:07,
2. Terpstraová (Niz.) -21,
3. Lecomteová (Fr.) -1:10,
4. McConnellová (Austr.) -1:33,
5. Stiggerová (Rak.) -1:39,
6. Richardsová (Brit.) -2:13,
...25. Čábelická -6:36,
40. Czeczinkarová -9:06,
42. Štěpánová (všechny ČR) -9:24.
15:20 muži.

Reklama

Související témata: