Hlavní obsah

Pohroma pro Giro! Koronavirus skolil dalšího favorita, dva týmy odstoupily

Řím/Praha
Aktualizováno

Italské Giro, druhá cyklistická Grand Tour sezony, dostalo těžký direkt od pandemie koronaviru. Kvůli pozitivnímu testu na covid-19 ze závodu v úterý odstoupil jeden z hlavních favoritů Steven Kruijswijk s celým týmem Jumbo Visma. Ze závodníků měl pozitivní test ještě Michael Matthews ze stáje Sunweb. Už v sobotu karavanu závodu na Apeninském poloostrově opustil Simon Yates z formace Mitchelton Scott, která se po dalších pozitivních nálezech v doprovodném týmu v úterý rozhodla rovněž peloton opustit.

Foto: Fabio ferrari, ČTK/AP

Cyklisté na trati Gira d'Italia. Slavný závod trápí pandemie koronaviru.

Článek

Yatesův tým před úterní desátou etapou zaznamenal pozitivní výsledek na covid-19 u čtyř členů doprovodu. „Třetí kolo testování za tři dny odhalilo u některých členů našeho podpůrného týmu pozitivní výsledky. Prioritou je zdraví jezdců i všech další lidí nejen v Mitchelton Scott. Proto ze závodu odstupujeme," uvedl tým v oficiálním prohlášení.

„Naštěstí všechny pozitivně testované osoby našeho týmu zůstávají asymptomatické nebo mají jen mírné příznaky," pronesl Brent Copeland, generální ředitel Mitchelton Scott.

Po jednom pozitivním výsledku měli členové doprovodu týmů AG2R La Mondiale a Ineos Grenadiers. Dvěma pozitivně testovanými jezdci byli Steven Kruijswijk z Jumbo Visma a Michael Matthews z formace Sunweb.

Foto: Sport.cz

Ital Luca Wackermann a Nizozemec Etienne van Empel skončili v cílové rovince 4. etapy na zemi.

Kruijswijk, který stejně jako další pozitivně testovaní účastníci závodu musí zůstat na Apeninském poloostrově v nezbytné izolaci, byl na jedenácté příčce s odstupem čtyřiaosmdesáti vteřin na průběžně vedoucího Almeidu z Deceuninck Quick Step.

„Nerozumím, jak jsem se mohl nakazit. Dodržujeme všechna opatření, abychom zabránili nákaze. Jsem fit a zklamaný, že musím Giro opustit. Cítím se zdravý a je mi líto, když musím z boje odstoupit takovým způsobem," posteskl si třiatřicetiletý nizozemský cyklista, pro něhož bylo Giro osmnáctou Grand Tour kariéry.

Přestože pozitivní výsledek měl v týmu Jumbo Visma pouze Kruijswijk, rozhodlo  vedení nizozemské formace třicet minut před startem úterní desáté etapy o stažení kompletní sestavy ze závodu.

Kruijswijk stejně jako Matthews nemá žádné příznaky. „Michael se cítí zdravý, je bez příznaků. Nicméně test byl pozitivní, tudíž byl okamžitě umístěn do karantény," uvedl Sunweb v oficiálním prohlášení.

Organizátoři se strachují, zda bude možné závod dokončit. Giro má v plánu ještě dvanáct etap, končit by mělo 25. října v Miláně. Největší obavy nahání opakování scénáře z týmu Mitchelton Scott i v dalších formacích, kde měli zatím po jednom pozitivně testovaném.

„Všichni zbývající členové týmu i závodníci měli test negativní. Nikdo nevykazuje příznaky nemoci covid-19. Pečlivě vše monitorujeme v rámci týmové bubliny a s maximální disciplínou přistupujeme k pokračování v závodu," ujistilo vedení týmu Sunweb, stejně jako zástupci Jumbo Visma.

Celkem bylo v rámci Gira během volného dne provedeno 571 testů, osm jich bylo pozitivních. Předchozí velký závod Tour de France se na přelomu srpna a září odjel bez pozitivních testů mezi cyklisty. Kvůli nákaze musel do karantény ředitel Staré dámy Christian Prudhomme.

Reklama