Hlavní obsah

Bezvládné tělo ve spurtu belgické jednorázovky. Viník přišel o stupně vítězů

Nehoda, při níž tuhla krev v žilách. Cyklistickou jednorázovku Scheldeprijs v Belgii poznamenal hromadný pád ve spurtu, kdy se čelo závodu řítilo k cílové pásce rychlostí přes šedesát kilometrů v hodině. Zatímco někteří cyklisté, byť potrhaní, záhy vstali, Nor August Jensen zůstal dlouhou dobu bezvládně ležet na silnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Drsný pád při dojezdu cyklistického závodu ScheldeprijsVideo: sntv

 
Článek

Závodníci měli v nohách už přes sto sedmdesát tři kilometrů a od cílové brány je dělilo pár desítek metrů. Australan Caleb Ewan z Lotto Soudal se hnal za vítězstvím. Jeho zadní kolo se snažil „zachytit" Pascal Ackermann z týmu Bora Hansgrohe, který v touze po vítězství předvedl nepochopitelný manévr a zkřížil cestu cyklistům po pravé ruce.

Nebohý Jensen po bezohledném zakřižování sletěl nekontrolovaně k zemi. Navíc do něj narazili další cyklisté, kteří rovněž následně okusili drsnost asfaltu ve Schotenu. Ackermannův kolega Rudiger Selig se na cílové rovince obrátil a místo spurtu do cíle pomáhal bezvládně ležícímu Jensenovi.

„Šel k zemi v hodně vysoké rychlosti a vypadalo to děsivě. Báli jsme se, že pád bude mít ošklivé následky. Nicméně pár minut po nehodě se nezdálo, že utrpěl zlomeniny. Komunikoval, byl schopný reagovat," prohlásil Michael Skelde, sportovní ředitel týmu Riwal Securitas, jehož dres devětadvacetiletý Jensen obléká. „Absolvuje ještě vyšetření, ale zdá se, že bude v pořádku. Nicméně bude trvat pár dní, než se zotaví," doplnil Michael Skelde.

Po karambolu se jen velmi těžce zvedal i potlučený a potrhaný Španěl Ivan Garcia Cortina z týmu Bahrajn McLaren, ještě o trochu více byl zkrvavený Francouz Pierre Barbier z týmu Nippo Delko.

Slabou útěchou všem zraněným byl verdikt sportovních rozhodčí, kteří Ackermannův manévr vyhodnotili jako nepovolený a sesadili Němce ze stupňů vítězů na jednadvacáté místo.

Cyklistický závod Scheldeprijs v Belgii (173,3 km):
1. Ewan (Austr.) 3:34:38
2. Bonifazio (It.)
3. Coquard (Fr.)
4. Merlier
5. Philipsen
6. Capiot (všichni Belg.) všichni stejný čas,
...122. Štybar (ČR) -1:15.

Reklama