Hlavní obsah

Hvězda na Giru končí, nakazila se už podruhé

Udine

Elitní kolumbijský spurtér Fernando Gaviria je dalším cyklistou vyřazeným z Gira d'Italia kvůli koronaviru. Jezdec týmu SAE Team Emirates strávil již v březnu měsíc v nemocnici v Abú Zabí a další pozitivní test odevzdal v rámci plošné kontroly všech účastníků Gira v neděli a během volného pondělka.

Foto: Marco Alpozzi, ČTK/AP

Kolumbijský spurtér Fernando Gaviria při Giru.

Článek

Gaviria byl v karanténě šest týdnů už v březnu a dubnu po nákaze během závodu ve Spojených arabských emirátech. Nyní ho čeká další izolace. Z celkem 492 nejnověji odebraných vzorků na Giru byly pozitivní dva, v druhém případě se jednalo o zaměstnance stáje AG2R La Mondiale.

"Gaviria byl okamžitě izolován, cítí se dobře a nemá žádné příznaky. Všichni ostatní jezdci i členové týmu byli negativní a dnes podstoupí další testování," uvedl tým SAE v prohlášení. V letošním ročníku Gira byl vítěz bodovací soutěže z roku 2017 Gaviria nejlépe sedmý, do elitní desítky se vedle toho dostal už jen jednou.

Závod, z něhož v minulém týdnu odstoupily dvě kompletní sestavy kvůli nemoci covid-19, dnes po volném dnu pokračuje 16. etapou se startem v Udine. Do rozhodujícího třetího týdne vstoupí v růžovém trikotu lídra Portugalec Joao Almeida, náskok má 15 sekund. Závod by měl skončit v neděli v Miláně.

Před týdnem nedělní a pondělní testování mezi všemi účastníky Gira přineslo osm pozitivních výsledků z pěti různých týmů včetně hvězd Michaela Matthewse a Stevena Kruijswijka. Oba museli závod opustit a odstoupily i kompletní týmy Mitchelton-Scott a Jumbo-Visma. Předtím vyřadil covid i britského spolufavorita Simona Yatese.

Mimořádné kolo kontrol v závěru týdne peloton uklidnilo, neboť byly všechny výsledky negativní. Dnes přišly další dva případy a nad dokončením Gira tak visí otazník.

Paralelně s tím dnes ve španělském Irunu začne i se Zdeňkem Štybarem a Janem Hirtem třetí z cyklistických Grand Tours Vuelta, byť ve zkrácené podobě bez tří etap. První vlna testů neodhalila mezi cyklisty žádný případ nákazy, pozitivní ale byli dva zaměstnanci - po jednom v týmech Bahrajn-McLaren a Sunweb.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články