Hlavní obsah

Gaudu vyhrál vrchařskou jedenáctou etapu Vuelty, v čele zůstal Roglič

Jedenáctou etapu Vuelty s pěti vrchařskými prémiemi vyhrál francouzský cyklista David Gaudu. Průběžný lídr Primož Roglič dojel ve skupince se svým největším soupeřem Richardem Carapazem a udržel červený trikot lídra.

Sestřih 11. etapy VueltyVideo: sntv

 
Článek

Čtyřiadvacetiletý Gaudu vyhrál po 170 kilometrech v závěrečném stoupání na Alto de la Farrapona souboj o etapový triumf se Španělem Marcem Solerem, jemuž na posledních desítkách metrů nadělil čtyři sekundy. Člen týmu Groupama-FDJ si v etapě, jež zahrnovala jedno stoupání třetí kategorie a čtyři první kategorie, připsal první vítězství na Grand Tour.

"Vyhrát v cíli na vrcholu je něco úžasného. Jsem výbušný typ a věděl jsem, že mi takové závěry vyhovují. Počkal jsem na posledních 150 metrů a pak jsem do toho dal všechno. Zaregistroval jsem, že Soler 75 metrů před cílem odpadl, a pak už to byl čirá blaženost," popsal Gaudu závěrečné okamžiky etapy.

Z původní sedmičlenné skupiny uprchlíků, která vstupovala do závěrečného stoupání, projela na třetím a čtvrtém místě cílem s odstupem 52 sekund dvojice z týmu Sunweb Michael Storer, Mark Donovan.

Po pátečním překvapivém útoku Rogliče v závěru rovinaté etapy, jenž mu zajistil návrat do červeného trikotu, se dnes adepti na celkové prvenství do žádných nástupů nepouštěli. Obhájce loňského prvenství Roglič přijel do cíle se ztrátou 1:03 minuty na vítěze desátý hned za Carapazem, s nímž má v průběžném hodnocení stejný čas. Solerovi zajistila účast v úniku posun z celkově desátého místa na šesté.

Svůj nejlepší výsledek na letošní Vueltě zaznamenal Jan Hirt, jenž se dlouho držel s nejlepšími a obsadil 21. pozici s odstupem 1:44 za Gauduem. Zdeněk Štybar dojel do cíle osmdesátý s téměř půlhodinovou ztrátou.

"V prvním stoupání jsem se několikrát snažil dostat do úniku, a protože jsem vydal v úvodu tolik energie, byl jsem trochu unavený. Na konci jsem se však začal cítit lépe, a i když jsem neměl takové nohy, v jaké jsem doufal, dokázal jsem se s hlavními favority udržet až do konce posledního stoupání," uvedl na webu svého týmu CCC Hirt, jenž se posunul na 48. místo průběžného pořadí.

Další souboje v horách čekají cyklisty v neděli, kdy se jede pouze 109 km dlouhá, ale o to náročnější 12. etapa se závěrečným obávaným stoupáním na Angliru. Jeden z nejnáročnějších výstupů v profesionální cyklistice nabízí na posledních sedmi kilometrech průměrný sklon 13 procent a některé úseky mají hodnotu před 20 procent.

Cyklistický závod Vuelta - 11. etapa (Villaviciosa - Alto de La Farrapona, 170 km):
1. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) 4:54:13
2. Soler (Šp./Movistar) -4
3. Storer (Austr./Sunweb)
4. Donovan (Brit./Sunweb) oba -52
5. G. Martin (Fr./Cofidis) -55
6. Vlasov (Rus./Astana) -58
7. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation)
8. Mas (Šp./Movistar)
9. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers)
10. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) všichni -1:03
...
21. Hirt (ČR/CCC) -1:44
80. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -28:07
Průběžné pořadí:
1. Roglič 45:20:31
2. Carapaz stejný čas
3. D. Martin -25
4. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -58
5. Mas -1:54
6. Soler -2:44
7. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -3:31
8. Valverde (Šp./Movistar) -3:44
9. Poels (Niz./Bahrajn-McLaren) -3:54
10. Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) -4:43
...
48. Hirt -1:11:27
109. Štybar -2:13:12

Reklama

Související témata: