Hlavní obsah

Arbitráž rozhodla, že cyklista Pellizotti bude pykat

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) uspěla s odvoláním proti očištění cyklisty Franka Pellizottiho z dopingového podezření. Ten původně vyvázl bez trestu od Italského olympijského výboru, verdikt však sportovní arbitráž CAS v Lausanne změnila. Třiatřicetiletý cyklista tak dostane dvouletý trest se zpětnou platností od 7. května 2010, navíc musí podle italských médií zaplatit pokutu 115.000 eur.

Článek

Případ je speciální v tom, že Pellizotti byl usvědčen pouze na základě nesrovnalostí v biologickém pasu. Žádný pozitivní dopingový test italský cyklista neměl.

Nejlepší vrchař Tour de France z roku 2009 byl vyšetřován antidopingovým výborem a loni přišel o značnou část sezony, protože krátce před Girem d'Italia mu UCI zastavila závodní činnost. Cyklista po svém očištění prohlásil, že bude mezinárodní unii žalovat o náhradu škody.

Sportovní arbitráž dnes zároveň zamítla odvolání dalšího italského cyklisty Pietra Caucchioliho, jenž vyfasoval od národního olympijského výboru dvouletý trest rovněž za netypické krevní hodnoty v biologickém pasu.

Reklama