Hlavní obsah

Raboň po viróze Giro d'Italia pojede, znovu jako pomocník

TURÍN

Cyklista František Raboň se po lehkých zdravotních problémech postaví v sobotu na start Gira d'Italia. Slavný třítýdenní závod absolvuje už popáté a znovu v roli pomocníka, jenž bude pracovat pro lídry amerického týmu HTC-Highroad. Raboň bude druhým českým cyklistou na Giru vedle Romana Kreuzigra, který v dresu Astany vyhlásil útok na celkový triumf.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cyklista František Raboň

Článek

Nad Raboňovým startem visel otazník, neboť o víkendu kvůli nemoci nedokončil závod Kolem Romandie. "Viróza ustoupila, je to dobré, a tak dnes letím do Turína," oznámil na svém webu sedmadvacetiletý Raboň.

Tak jako v minulých letech má roli jasnou. "Čekají mě především práce domestika. Cíle týmu jsou v prvních čtrnácti dnech zcela jasně dané, udělat vše pro zdar spurtérů Marka Cavendishe a Marka Renshawa," přiblížil. "A pak také hned na úvod uspět v týmové časovce. Máme sestavu na vítězství. Kdyby se povedlo vyhrát, tak bychom měli růžový trikot a jistě by spadla nervozita," dodal vynikající časovkář.

Zbývajícími členy týmu HTC budou Marco Pinotti, Patrick Gretsch, Craig Lewis, Lars Ytting Bak, Alex Rasmussen a Konstantin Sivcov. Poslední týden Gira se odehraje v kopcích. "A tam to už bude složité, maximálně se budeme snažit pomoci, pokud bude vepředu, Pinottimu, který loni skončil devátý. Bohužel tím pádem pro mě osobně moc šancí není," řekl Raboň.

Poprvé na Giru startoval v roce 2006 a o rok později dosáhl 79. místem svého nejlepšího celkového umístění. Na vítězného Itala Danila Di Luku ztratil téměř dvě a čtvrt hodiny. Letos předem nevzdává ani závěrečnou časovku v Miláně. "Bohužel je ale až na závěr a je vždy hodně ovlivněna třemi týdny závodění. Letos je to umocněné týdnem v Dolomitech a je otázka, zda ji budu schopen zajet podle představ. I když délka i to, že je po rovině, mi vyhovuje," dodal.

Reklama

Související témata: