Hlavní obsah

Prokop je i po pádu potřetí mistrem světa ve fourcrossu

CHAMPÉRY

Michal Prokop se stal v pátek mistrem světa ve fourcrossu. Ve švýcarském Champéry vybojoval třetí titul kariéry. Pomohla mu k tomu i notná dávka štěstí. Ve finálové jízdě všichni čtyři aktéři upadli. Kromě Prokopa i Nizozemec Wichman a Švýcar Rinderknecht. Prokop dokázal z této trojice nejrychleji vstát, nahrál mu i pozdější pád Australana Gravese a měl otevřenou cestu k titulu.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Michal Prokop získal titul mistra světa ve fourcrossu.

Článek

„Mám toho plný brejle, ale je to super. Tohle jsem fakt nezažil,“ jásal český reprezentant, když pajdal na vyhlášení. Po pádu měl naraženou nohu a sotva se na ceremoniál dovlekl. „Ale zlomená není, bude to v pohodě,“ usmíval se. „Až na jednu jízdu jsem to zvládal v pohodě, ale finále, to byla krize od začátku do konce. Je štěstí, že to takhle vyšlo, ale jsem za ten titul strašně rád,“ dodal šampión.

Obhájce titulu Tomáš Slavík vypadl ve čtvrtfinále a symbolicky předal duhový dres mistra světa Prokopovi. Slavík doplatil na výpadek e čtvrteční kvalifikaci, v níž byl předposlední, a tak musel v každé jízdě bojovat jako lev, protože měl vždy horší dráhu. Přesto udivoval fantastickými starty a odvážnými manévry, jen mu ve čtvrtfinálové jízdě chybělo víc štěstí. „Jsem strašně naštvanej,“ říkal Slavík už trochu vyrovnaným hlasem, když se vrátil z krátké „uklidňovací“ vyjížďky. „Musel jsem se trošku v duchu porvat sám se sebou...“

Michal Prokop získal titul mistra světa ve fourcrossu.foto: Michal Červený/mtbs.cz

Jinak ho mrzelo, že letos vyšel naprázdno. „Musel jsem strašně riskovat. V osmifinálové jízdě jsem předjel Michala, který je mistrem světa a vyhrál kvalifikaci, měl jsem dobré starty a nechal jsem tady všechno. Bohužel jsem neměl štěstí,“ uvedl Slavík. „Trať byla prostě nevyzpytatelná,“ přidal zkušený Michal Maroši, jenž skončil rovněž ve čtvrtfinále.

Druhý nejlepší z Čechů Lukáš Měchura nastupoval na start s obrovským hematomem na stehně po pádu z tréninku. Počínal si statečně, jen boj o finále nezvládl a skončil celkově osmý. „Jsem totálně dobitej. Ruka, noha, už jsem neměl síly. Víc to nešlo,“ přiznal po dojezdu malého finále.

Mezi ženami skončila Jana Horáková pátá. „Vítězstvím v malém finále jsem si trošku spravila chuť. Na téhle trati jsem moc sebevědomá nebyla. Přece jen jsem v sezóně preferovala bikros a na horském kole jsem skoro neseděla,“ prozradila.

MS horských kol - Champéry (Švýc.)
Fourcross:
Muži: 1. Prokop (ČR), 2. Rinderknecht (Švýc.), 3. Wichman (Niz.), 4. Graves (Austr.), ...8. L. Měchura, 13. Tatarkovič, 14. Maroši, 16. Slavík, 21. Mühlhans, 27. Říha, 32. M. Měchura (všichni ČR).
Ženy: 1. Beertenová (Niz.), 2. Griffithsová (Brit.), 3. Grosová (Fr.), 4. Buhlová (USA), 5. Horáková, ...7. Votavová (obě ČR).

Reklama