Hlavní obsah

Raboň: Být na MS do desítky, byl bych maximálně spokojený

PRAHA

Český cyklista František Raboň touží na mistrovství světa v Kodani vylepšit své dosavadní maximum ze světového šampionátu, kterým je 16. příčka. K maximální spokojenosti chce dosáhnout na pozici mezi deseti nejlepšími časovkáři, čímž by si mohl zajistit i start na olympijských hrách v Londýně v příštím roce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cyklista František Raboň

Článek

"Dosud nejlépe jsem byl na mistrovství světa šestnáctý, což bych chtěl zcela určitě vylepšit," řekl Raboň novinářům s tím, že jeho dlouhodobým cílem ale zůstává zisk medaile.

"Teď jsem dlouho nejel, takže si nejsem úplně jistý svou formou, ale doufám, že se podaří do první desítky. S tím bych byl maximálně spokojený, to by bylo super. Bude důležité dobře časovku rozjet, protože se obvykle rozjíždí extrémně rychle, a pak vydržet se silami," plánoval Raboň.

Na 46 kilometrů dlouhé trati se podle jeho názoru ukáže kvalita i připravenost jednotlivých závodníků. "A když se podaří být do desítky, tam už se může pak stát cokoliv... I když je fakt, že Tony Martin a Fabian Cancellara jsou v současnosti odskočení a jezdí trošku jiné závody než zbytek pelotonu. Ale za nimi pak může být kdokoliv, tam je to absolutně otevřené," předpovídal Raboň.

Prvních deset jezdců v závodě časovkářů by si navíc mělo zajistit místo na olympiádě v Londýně. "Nejsem si úplně přesně jistý tou nominací, protože cyklistika je v těchto ohledech dost speciální, a s olympiádou je to podobné. Ani nejvyšší šéfové na UCI nejsou schopni vysvětlit, jak to bude, ale samozřejmě, že co nejlepší výsledek asi zaručuje účast na olympiádě, takže určitě se budeme snažit i kvůli tomu," uvedl Raboň.

Věří, že profil trati by mu mohl sedět. "Hned po příletu se pojedeme na trať podívat. Nemyslím si, že je nějak extrémně těžká, abychom tam měli letět kvůli tomu o tři dny dříve, ale je to Skandinávie... Může začít pršet, pak na druhou půlku přestat, takže to může být i o štěstí," odtušil Raboň, který koncem září oslaví osmadvacáté narozeniny.

Zatáčky snad nebezpečné nebudou

Nějaké informace již získal od svého dlouhodobého sportovního ředitele Briana Holma, který je z Kodaně, ale také z internetu. "Jsou tam nějaké mapky. Myslím, že by to nemělo být nijak náročné, protože se pojede v centru. Je to rovina a ani zatáčky by neměly být nijak nebezpečné. Snad jen vítr, který by mohl profukovat mezi domy, může být nepříjemný," věřil Raboň, že přírodní podmínky ovlivní výsledky závodu co možná nejméně.

Motivace je prý obrovská, o čemž svědčí i velké tréninkové dávky. "Podle testů a parametrů, které si měřím, by ve středu forma měla vygradovat. Připravuju se tady na tu časovku měsíc a je to pro mě poslední závod, tak věřím, že forma bude skutečně gradovat," prohlásil Raboň.

V posledních dnech se připravoval především s kamarádem Romanem Kreuzigrem. "Já ale využíval hodně časovkářský speciál, protože se chystám hlavně na časovku. Ohledně mé formy je to složité v tom, že najíždění závodních kilometrů není úplně ideální. O to více ale využíváme jízdy za autem a i plzeňského kritéria, neboť po konci týmu HTC osekali závodní program," vysvětlil Raboň.

Kvůli pohodě a pečlivé přípravě odmítl i jet na závody do Kanady. "To kvůli cestování, protože bych tam musel letět na deset dnů, musel se vyrovnávat s časovým posunem a absolvoval bych tam jen dva závody," zdůvodnil své rozhodnutí Raboň.

Reklama

Související témata: