Hlavní obsah

Krasojezdkyně Petříčková s Valešovou skončily na MS třetí

České krasojezdkyně Andrea Petříčková s Ivanou Valešovou vybojovaly na mistrovství světa v sálové cyklistice v Japonsku v soutěži dvojic žen bronzové medaile. Po sérii čtvrtých míst tímto výsledkem prolomili dvouleté české čekání na medaili. Poslední úspěch se podařil před třemi lety Jiřímu Hrdličkovi s Radimem Hasoněm, kteří získali v kolové titul mistrů světa. K další bronzové medaili má nakročeno před nedělním finále také v krasojízdě mužů Arnošt Pokorný, který skončil v kvalifikaci třetí.

Článek

V turnaji v kolové český pár Petr Skoták a Pavel Šmíd skončil v základní skupině na čtvrtém místě a v boji o postup do tříčlenného finále narazí v neděli na obhájce titulu Německo. Česká dvojice po páteční prohře 1:3 s Rakouskem dnes podlehla Švýcarsku 3:5 a Německu 2:5. V závěrečných dvou zápasech Skoták se Šmídem s přehledem porazili Belgii 5:0 a Francii 8:3. Základní část turnaje v kolové vyhrálo Rakousko, které postoupilo přímo do finále. O zbývající dvě místa budou kromě českých reprezentantů s Německem bojovat ve druhém zápase Švýcarsko s Francií.

Petříčková s Valešovou sice nezajely svou jízdu s obtížnými prvky v kvalifikaci i ve finále nejčistěji, ovšem hodnota jejich sestavy byla téměř o dvacet bodů vyšší než čtvrtých Švýcarek. V kvalifikaci však české krasojezdkyně porazily Švýcarky pouze o čtyři desetiny bodu.

Finálovou jízdu zajely Petříčková s Valešovou trochu lépe a bronzové medaile vybojovaly s náskokem více než dvou bodů. "Ve finále jsme si prožily v závěru drama se šťastným koncem. Jsme obě nesmírně rády, že se nám podařilo zúročit naše zkušenosti," poznamenala po závodě Petříčková, která získala společně s Valešovou už svou čtvrtou bronzovou medaili. Mistryněmi světa se staly v novém světovém rekordu 160,43 bodu Němky Kathrin Schultheisová se Sandrou Sprinkmeierovou.

MS v sálové cyklistice v Kagošimě (Japonsko):
Krasojízda:
Dvojice ženy - finále: 1. Schultheisová, Sprinkmeierová 160,43 (světový rekord), 2. Wursterová, Soikaová (všechny Něm.) 157,45, 3. Petříčková, Valešová (ČR) 106,54, 4. Hammerschmidtová, Sommerová (Švýc.) 104,33.
Čtveřice ženy - finále: 1. Německo (Gülichová, Mauermeyerová, Strassnerová, Poschová) 189,74, 2. Švýcarsko 167,69, 3. Slovensko 112,76.
Muži jednotlivci - kvalifikace: 1. Schnabel 205,24, 2. Blab (oba Něm.) 195,55, 3. Pokorný (ČR) 167,72, 4. Hang Cheong-wang (Macao) 162,65.
Kolová - skupina A: Švýcarsko - ČR 5:3, Německo - ČR 5:2, ČR - Belgie 5:0, ČR - Francie 8:3.
Konečné pořadí ve skupině: 1. Rakousko (Schnetzer, D. Schneider) 13, 2. Švýcarsko (R. Schneider, Planzer) 12, 3. Německo (Müller, Rossmann) 10, 4. ČR (Skoták, Šmíd) 6, 5. Francie (Bauer, Doell) 1, 6. Belgie (Damen, Dirikx) 1

Reklama