Hlavní obsah

Francouzská federace očistila cyklistku Longovou

PAŘÍŽ

Francouzská cyklistická federace (FFC) dnes očistila olympijskou vítězku Jeannie Longovou od podezření, že porušila dopingová pravidla. Zvrátila tak nařízení místní antidopingové agentury, podle něhož hrozil třiapadesátileté legendární cyklistce až dvouletý trest.

Článek

Longová mohla dostat distanc v délce tří měsíců až dvou let, neboť třikrát nenahlásila místo pobytu kvůli případné dopingové kontrole, což ukládají antidopingová pravidla. Oblíbená sportovkyně byla ovšem osvobozena, neboť jeden z těchto přestupků byl uznán jako neplatný. Důvodem je skutečnost, že už nepatřila k členům testované skupiny, což platí po dobu jednoho roku.

Po Francouzce byl přitom test požadován dvakrát za posledních 18 měsíců a ještě potřetí letos 20. červnu, kdy trénovala ve Spojených státech amerických. "Protože tady není žádné další provinění spojené s neohlášením dočasného místa pobytu ve třech případech během 18 měsíců, národní disciplinární komise se rozhodla, že Jeannie Longová nebude obviněna z porušení pravidel a nijak stíhána," uvedla FFC v oficiálním prohlášení.

Obhájce Longové Bruno Ravaz již v září řekl, že poprvé se nemohla cyklistka dostat do místa určení, kde byla očekávána k dopingové kontrole, kvůli stávce na benzínových pumpách ve Francii. Ve druhém případě prý pověřený pracovník, který měl provádět test, nemohl najít horskou chatu jejího otce, kde přebývala.

"Třetí varování následovalo po plánovaném testu, který měl proběhnout shodou okolností právě v poslední den jejího pobytu v USA, kdy se vracela do Francie, kde ji hned následující den čekal závod," připomněl Ravaz.

Podle výkladu obhajoby neměla být Longová na základě francouzského zákona z loňského dubna součástí testované skupiny po 15. dubnu tohoto roku, pokud neobdržela informaci o výslovném prodloužení stanovené roční lhůty. FFC to také uznala, ovšem antidopingová agentura má jiný výklad - atleti jsou podle ní součástí testované skupiny až do chvíle, než obdrží "nějakou jinou informaci".

Kvůli celé aféře se olympijská vítězka z Atlanty 1996 vzdala účasti na letošním mistrovství světa v Kodani. Nyní má ale Longová po svém očištění šanci závodit v příštím roce na olympiádě v Londýně, kde by chtěla startovat. Musí se tam však nejprve kvalifikovat.

Reklama