Hlavní obsah

Trénink s Leipheimerem mě nabil energií, pochvaluje si Štybar

Úřadující mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar toho v těchto dnech moc nenaspal. Během uplynulých dvou týdnů stihl trénovat na Mallorce, přejel za svým týmem Omega Pharma – Quick-Step do španělského Calpe a včera letěl zpátky do Belgie, kde ho čekají dva závody během víkendu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Zdeněk Štybar

Článek

Jak zvládáte tyhle hektické dny?

Je to poměrně náročné, trávil jsem dost času v letadle. Po Světovém poháru v Igorre jsem jel do Belgie na prezentaci nového týmového dresu a ještě týž den jsem se vracel na Mallorku. Trénoval jsem tam a od úterka jsem byl s týmem ve Španělsku.

Chtěl jste tam sám, nebo jste to dostal příkazem?

Tým chtěl, abych za nimi přijel jen na focení. Pak jsem se mohl sbalit a trénovat na Mallorce. Ale já chtěl být s týmem, abych poznal všechny kluky. Vždyť s některými se kvůli odlišnému programu možná v sezóně vůbec nepotkám.

Co jste v Calpe zvládl?

Normálně jsem na pár dní naběhl na týmový program. Třeba ve středu jsem jel přes čtyři hodiny s Leipheimerem a dalšími pěti kluky. Zvládli jsme i pár kopců. Byla to paráda, strašně mě těch pár dní nabilo energií. Jestliže jsem měl někdy nějaké představy o profesionální silniční cyklistice, tak teď konečně poznávám, jak to funguje v praxi. Jsem moc šťastný za tyhle zkušenosti.

Jak na vás zapůsobil Američan Leipheimer, nová hvězda týmu?

Je to obrovský profík. Velký borec, který má za sebou hodně úspěchů. Strávil jsem s ním teď poměrně dost času a musím říct, že si na nic nehraje. Prostě chlápek na pohodu, nemá manýry hvězdy.

Zatímco vaše krosová sezóna je v plném proudu, silničáři teprve najíždějí kilometry. Nerozhodil vás trénink s nimi?

Vůbec. Trénoval jsem podobné dávky, které bych jezdil sám na Mallorce. Jednou jsem měl ten čtyřhodinový trénink, ve čtvrtek už to bylo volnější. Měli jsme krásné počasí, ale teď jsem se zase vrátil do belgické reality: chladno, bláto, déšť se sněhem.

Poslední cyklokrosové závody před pauzou vám nevycházely podle představ. Přišel jste na Mallorce na příčinu?

Rozebírali jsme to s trenérem Peterem Hespelem ze všech stran. Dělali jsme vše pro to, abych se dostal zpátky do formy. Doufám, že jsme našli správnou rovnováhu. V tréninku jsem byl opatrný, abych něco nepřehnal.

Na Mallorce jste si pronajal apartmán na celou sezónu. Vyplatí se to?

Určitě ano. Vždyť já tam už byl od září nějakých sedm týdnů. Mám tam klid, hezké místo hned u pláže a hlavně ideální podmínky na trénink.

Čekají vás dva těžké závody, v sobotu ve vašem belgickém domově v Essenu a v neděli Světový pohár v Namuru. Co od nich očekáváte?

Asi těžko můžu pomýšlet, že oba vyhraju. Motivace je obrovská, ale vím, že do mistrovství světa je přede mnou ještě měsíc a půl práce. Je důležité, jak trénink ze silnice dokážu přenést do krosového závodu. Beru to tak, že ty víkendové starty budou hlavně na rozjetí.

Neříkejte, že pro vás závod v Essenu není srdeční záležitostí?

Specifický je. Já tam nebyl skoro měsíc. Když jsem odjížděl, na stromech bylo ještě listí a teď padá sníh s deštěm. Budu tady mít hodně fanoušků a nerad bych je zklamal. Ale když jedu doma ve Stříbře, tak jsem ještě pod větším tlakem.

Vrátí se zase starý dobrý Štybar, který projíždí cílem s rukama nad hlavou?

Věřím tomu, ale musím být trochu realista. Na Mallorce jsem pracoval, abych se zase dostal do pohody. Uvidíme, jak dopadne první test v sobotu.

Reklama