Hlavní obsah

König doufá v Giro d'Italia, podle manažera může být vysoko

Český cyklista Leopold König doufá, že se mu v letošní sezoně splní sen a pojede Giro d'Italia. Úřadující vicemistr republiky v časovce načíná druhý rok v německém profesionálním týmu Netapp, který je mezi adepty na divokou kartu pro slavný italský závod.

Foto: Reuters

Giro d´Italia

Článek

Loni Königovi vyšel zejména závod Kolem Rakouska, kde ukázal své vrchařské a časovkářské kvality a vybojoval celkové druhé místo. Pak na sebe upozornil ještě pátou příčkou v závodu Kolem Británie.

"Myslím, že teď je pro mě ten správný čas, abych jel Grand Tour. Jsem připravený fyzicky i mentálně," uvedl pro server cyclingnews.com čtyřiadvacetiletý rodák z Moravské Třebové. "Samozřejmě by se mi tím splnil sen. Pamatuju si, jak jsem byl na Giru jako divák v roce 2001, když mi bylo třináct let, a přál jsem si, abych byl jednou u toho," prohlásil bývalý člen královéhradecké stáje PSK-Whirlpool.

Pokud by se mu přání splnilo, setkal by se v pelotonu s českou silničářskou jedničkou Romanem Kreuzigrem, jenž loni obsadil v Itálii celkové šesté místo a letos by ho rád vylepšil.

Letošní ročník má vyhovovat hlavně vrchařům, například předposlední etapa obsahuje pět stoupání se závěrečným výjezdem do průsmyku Stelvio. "Je to náročná etapa, v níž se bude rozhodovat. Už jsem jel řadu závodů v Itálii s takovými kopci jako třeba Giro del Trentino, takže trochu vím, o co jde. Tahle stoupání jsou extrémní," komentoval König podobu Gira.

Podle týmového manažera Ralpha Denka by se český jezdec na Giru rozhodně neztratil. "Zatím ještě neukázal všechno, co v něm je. Mohl by být v první dvacítce, možná výš. Nějaký menší etapák letos určitě vyhraje," řekl Denk.

Team Netapp je mezi devíti kandidáty na čtyři divoké karty pro Giro. König čeká na výrok organizátorů a podle toho bude vypadat jeho závodní program. "Abych se dostal do formy pro třítýdenní závod, musel bych jet více etapáků. Až se dozvíme to rozhodnutí, bude o kalendáři na sezonu jasněji," řekl König.

První sezona v barvách Netappu prý překonala jeho očekávání. "Byla lepší, než jsem čekal, ale jdu pořád nahoru. Už loni jsem se cítil mnohem silnější než dřív a to trvá," uvedl s tím, že si nejvíc cení výkonů v závodu Kolem Rakouska.

Vedle úspěchu v celkové klasifikaci tam vybojoval třetí místo v těžké horské etapě s cílem na Kitzbüheler Horn a byl nejlepším mladým jezdcem v závodu. "To byl pro mě průlom, co se týče sebevědomí a stylu závodění," konstatoval.

Reklama