Hlavní obsah

Štybar vyhrál s náskokem pošesté mistrovství ČR v cyklokrosu

Dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar vyhrál s velkým náskokem v Uničově pošesté v kariéře mistrovství republiky. Druhý dojel se ztrátou minuty a 35 vteřin Radomír Šimůnek, třetí byl Karel Hník. Šampionát zároveň rozhodl i o vítězi osmidílné série Českého poháru, kterým se stal Vladimír Kyzivát.

Foto: Petr Eret, ČTK

Cyklokrosař Zdeněk Štybar

Článek

Štybar se držel v čele pelotonu od prvního z osmi kol závodu, který se jel na rozbahněné trati na 2700 metrů dlouhém okruhu s třicetimetrovým převýšením. V úvodu se ho sice chvíli držel Šimůnek, který zachytil Štybarův útok na konci prvního okruhu a společně si záhy vyjeli dvacetivteřinový náskok, ale útoku světového šampiona v úvodu čtvrtého kola neodolal.

"Nebylo to v podstatě vůbec, jak bych si představoval. Ze začátku jsem se nemohl vůbec rozjet, tak jsem jel tak nějak s Radkem a nevěděl, kde ho urvat a jakou taktiku zvolit. Neměl jsem takovou sílu a svěžest v nohách," přiznal po dojezdu Štybar v rozhovoru pro Českou televizi.

"Říkal jsem si, že jednou zkusím, jak je na tom Radek a najednou jsem byl sám, z čehož jsem byl překvapený, takže mi to přišlo jako jedno z nejjednodušších vítězství na mistrovství republiky," uvedl Štybar.

"Čekal jsem ten souboj delší, ale Zdeněk za to 'rafnul' a Šimonovi prostě odjel," okomentoval závod reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Už po čtvrtém okruhu ztrácel Šimůnek na Štybara 34 vteřin, po pátém činil rozdíl mezi oběma závodníky přes minutu. Zatímco Štybarův náskok v čele nadále narůstal, k Šimůnkovi se čím dál více přibližoval Hník. Bronzový medailista z posledního MS v Sankt Wendelu v kategorii do 23 let zkušenějšího soupeře nakonec dostihl a postaral se o dramatický závěr, ale Šimůnek nakonec druhou příčku uhájil.

"Dneska jsem to bohužel asi trochu přehnal s jídlem a trošku mě tlačily vločky, co jsem měl na snídani. Nedokázal jsem se dostat přes devadesát procent výkonu, což se ale stává," litoval Šimůnek, který získal na domácím šampionátu už sedmou medaili, ale na zlato stále čeká. "Nejsem ale nijak zklamaný z toho druhého místa. Takhle to má asi být," řekl Šimůnek.

Aby navázal na dvě stříbra z let 2008 a 2009, musel v závěru podstoupit souboj s dotírajícím Hníkem. "Když už člověk nemůže bojovat o první místo, tak podvědomě trošku zpomalí. Nijak extrémně jsem to nepřeháněl, ale asi jsem to měl možná rozhodnout trošku dřív. Zase z toho byl alespoň pěkný souboj pro diváky a my s Karlem jsme si to užili," konstatoval Šimůnek.

Šestadvacetiletý Štybar navázal na vítězství z předchozích čtyř let a roku 2005. Díky šestému triumfu se opět přiblížil nejúspěšnějšímu jezdci domácího šampionátu, kterým je Radomír Šimůnek starší se sedmi prvenstvími.

Závod nedokončil světový suverén v cross country horských kol minulého roku a obhájce bronzu Jaroslav Kulhavý. "Po startu jsem se tam docela zamotal, ztratil jsem kontakt a byl jsem někde kolem 15. místa. Když jsem to začal trošku stahovat, praskla mi přezka na tretře. Ztratil jsem i kvůli tomu motivaci, a přestože se mi ten závod líbil, tak jsem ho nedokončil," vysvětlil Kulhavý.

Nejblíže prvenství v poháru měl při neúčasti vedoucího Němce Christopha Pfingstena, který měl v čele k dobru 13 bodů, ostřílený Petr Dlask. Dojel však až pátý za Kyzivátem, který se po loňském druhém místu v seriálu mohl radovat z výhry.

Mistrovství republiky a závěrečný osmý závod Českého poháru v cyklokrosu v Uničově (Olomoucko):
Muži elite a do 23 let: 1. Štybar (Omega Pharma-Quick Step) 1:00:26, 2. Šimůnek (BKCP-Powerplus) -1:35, 3. Hník (Telenet Fidea) -1:37, 4. Kyzivát (Johnson Controls TJ Auto Škoda) -2:41, 5. Dlask (Madeta-Fitness/Specialized) -3:10, 6. J. Polnický (Sunweb-Revor) -3:22, 7. R. Polnický (Jirapo-Giant) -3:44, 8. Nesvadba (Madeta-Fitness/Specialized) -4:00, 9. Kášek (Cyklo Team Tábor) -4:19, 10. Zlámalík (KDL Trans-Landbouwkrediet) -4:34.
Konečného pořadí Českého poháru Toi Toi Cupu: 1. Kyzivát 295, 2. Dlask 293, 3. Kášek 264, 4. Pfingsten (Něm.) 236, 5. Nesvadba 217, 6. Petruš (KC Hlinsko) 210.

Reklama