Hlavní obsah

Pogačar přespurtoval Alaphilippea a vyhrál Lutych-Bastogne-Lutych

Lutych

Úřadující vítěz Tour de France Tadej Pogačar ze Slovinska vyhrál ve spurtu pětičlenné skupiny nejstarší cyklistický "monument" Lutych-Bastogne-Lutych. Dvaadvacetiletý lídr SAE Teamu Emirates si tak připsal největší úspěch kariéry na jednodenních závodech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tadej Pogačar vyhrál nejstarší cyklistický monument Lutych-Bastogne-LutychVideo: sntv

 
Článek

Pogačar ve finiši 107. ročníku slavného závodu po 259,1 km těsně porazil mistra světa Juliana Alaphilippea z Francie. "Vyvezl jsem se za Alaphilippem a díky tomu jsem měl dobrou rychlost. Je to neuvěřitelné, žiju si svůj cyklistický sen," radoval se Pogačar.

Třetí skončil další Francouz David Gaudu a čtvrtý Španěl Alejandro Valverde, který ve 41 letech usiloval o pátý triumf, kterým by vyrovnal rekordní zápis Eddyho Merckxe ze sedmdesátých let minulého století. Pátým členem skupiny uprchlíků, jež se zformovala v závěrečném stoupání 13 km před cílem, byl Kanaďan Michael Woods.

Vítězství bylo pro Pogačara náplastí za neúčast v středečním závodě Valonský šíp, do něhož nesměl celý jeho tým nastoupit kvůli pozitivním testům na covid-19 některých členů. "Byli jsme zklamaní, ale o to víc motivovaní dnes a jsme moc rádi, jak to dopadlo," dodal slovinský cyklista.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger během Tour de France.

Alaphilippe projel v Lutychu cílem těsně druhý podruhé za sebou. Loni předčasně slavil a na pásce ho předstihl Slovinec Primož Roglič, Francouz byl nakonec kvůli omezení soupeřů ve spurtu přeřazen na pátou pozici. Obhájce Roglič v neděli dojel s devítisekundovým odstupem třináctý.

Jediný český účastník Roman Kreuziger závod nedokončil.

Lutych-Bastogne-Lutych (WorldTour) - 259,1 km:
1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 6:39:26
2. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step)
3. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ)
4. Valverde (Šp./Movistar)
5. Woods (Kan./Israel Start-up Nation) všichni stejný čas
6. Hirschi (Švýc./SAE Team Emirates)
7. Benoot (Belg./Team DSM)
8. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) všichni -7
9. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe)
10. Mohorič (Slovin./Bahrajn Victorious) oba -9,
...Kreuziger (ČR/Gazprom-RusVelo) nedokončil.

Reklama