Hlavní obsah

Drama! Švýcarský olympijský vítěz Dill-Bundi bojuje s rakovinou

Bern/Praha

V roce 1980 na olympijských hrách v Moskvě vybojoval pro Švýcarsko historické zlato ve stíhačce jednotlivců a byl v zemi Helvétského kříže vyhlášen Sportovcem roku. V té době byl na vrcholu sil. V životě legendárního dráhaře Roberta Dill-Bundiho se o té doby mnohé změnilo. Většinou k horšímu... Podle švýcarských médií bojuje 62letý bývalý elitní cyklista s rakovinou, kvůli níž už podstoupil několik operací a lékaři mu při nich odstranili více než 30 procent mozkové tkáně zasažené metastázemi.

Foto: Twitter @historia_sportu

Švýcar Robert Dill-Bundi líbá dráhu po svém olympijském triumfu v Moskvě.

Článek

První problémy se objevily v roce 1999, kdy se musel podrobit prvnímu chirurgickému zákroku a odstranění nádoru, o dva roky později musel na operační sál znovu. Ani následné terapie „toho bastarda", jak Dill-Bundi v interview pro Sonntagszeitung rakovinu označil, nepomohly. V roce 2006 následovala další operace a o deset let později další.

V té době už měl Dill-Bundi za sebou obvinění z dopingu, infarkt a také bouřlivý rozvod s o 22 let mladší manželkou kubánského původu Yamilou, která mu systematicky vysávala účet. A také autohavárii v Aigle, z níž ho soud uznal vinným a při které bylo v létě roku 2013 zraněno celkem sedm lidí. Sám vítěz jedné z etap na slavném Giru d´Italia 1982 a mistr světa v keirinu o dva roky později při ní utrpěl frakturu hrudní kosti.

Přestože se události nevyvíjejí směrem, jakým by si přál, Dill-Bundi zápas se zákeřnou chorobou nevzdává: „Vždy je tady další den a život je tak krásný. Stojí za něj bojovat."

Reklama