Hlavní obsah

Pogačarova nadvláda trvá! Obhájce prvenství vyhrál na Tour další horskou etapu

Aktualizováno

Suverénní lídr cyklistické Tour de France Slovinec Tadej Pogačar vyhrál poslední 18. horskou etapu letošního ročníku z Pau do Luz Ardiden a ještě zvýšil své vedení. Obhájce celkového prvenství si připsal třetí dílčí primát a před závěrečnými třemi etapami má před druhým Dánem Jonasem Vingegaardem téměř šestiminutový náskok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tadej Pogačar potvrdil dominanci na Tour dalším etapovým triumfemVideo: sntv

 
Článek

Etapa s dvěma vrchařskými prémiemi mimořádné kategorie včetně výšlapu na proslulý Tourmalet se rozhodovala v závěrečném kilometru. Ve čtyřčlenné vedoucí skupince měl nejvíc sil Pogačar, který ve stoupání krátce před cílem nastoupil a zopakoval středeční vítězství v královské etapě. Navíc si přivlastnil i puntíkovaný dres pro nejlepšího vrchaře, z kterého vysvlékl Nizozemce Wouta Poelse.

"Po včerejšku jsem se cítil dobře. Dnešní etapa byla opravdu náročná, už na Tourmaletu se jelo ve vysokém tempu. V posledním stoupání jsem zapomněl na všechno a snažil se jet až do cíle na maximum," řekl Pogačar. "Od začátku je to pro mě jako hra a užívám si to," prohlásil.

Foto: letour.fr

Profil 18. etapy Tour de France

Etapové stupně vítězů kopírují průběžné pořadí, o dvě sekundy zpět za Pogačarem dojeli druhý Vingegaard a třetí Ekvádorec Richard Carapaz. Naopak odpadl dosud čtvrtý Kolumbijec Rigoberto Urán.

"Z poloviny už mám výhru v kapse, ale jeden nikdy neví. Zbývá pár etap, ale je to dobré. Proč bych se měl v časovce obávat Vingegaarda? Může se stát, že v ní ztratím šest minut, ale doufám, že k tomu nedojde. Je to disciplína, které vždy dávám sto procent," dodal dvaadvacetiletý Slovinec, kterému patří i bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let.

V pátek čeká na peloton rovinatá etapa. V sobotu je na programu časovka, v níž může Pogačar útočit na další úspěch. Boj s chronometrem ovládl už v páté etapě. V neděli přijde na řadu tradiční dojezd na Champs-Élysées, při kterém už se neútočí.

Cyklistický závod Tour de France:
18. etapa Pau - Luz Ardiden (129,7 km):
1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 3:33:45
2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma)
3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) oba -2
4. Mas (Šp./Movistar) -13
5. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) -24
6. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -30
7. Higuita (Kol./EF Education- Nippo) -33
8. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën)
9. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) oba -34
10. Valverde (Šp./Movistar) -40,
...116. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -23:13.
Průběžné pořadí:
1. Pogačar 75:00:02
2. Vingegaard -5:45
3. Carapaz -5:51
4. O'Connor -8:18
5. Kelderman -8:50
6. Mas -10:11
7. Lucenko (Kaz./Astana) -11:22
8. G. Martin (Fr./Cofidis) -12:46
9. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -13:48
10. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -16:25,
...115. Vakoč -3:43:19.

Reklama