Hlavní obsah

Na konci počítala minuty. Česká medailová naděje okusila peklo už v Praze

Praha

Teploměr v Tokiu ukazuje 35 stupňů, vlhkost šplhá přes 90 procent. Pro českou paralympijskou cyklistku Kateřinu Antošovou to ale není nic nepoznaného. Podmínky připomínající prádelnu okusila už před cestou do Japonska díky projektu Centra sportovní medicíny.

Foto: ČOV/Markéta Navrátilová

Handbikerka Kateřina Antošová se na japonské klima chystala ve speciálně upravené posilovně v centru Prahy.

Článek

Takzvaná heat chamber byla vybudována s výhledem na olympiádu plánovanou na loňský rok, kdy ji otestovaly třeba skifařky Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou, další testování omezila pandemie koronaviru.

Pro některé paralympiky je ale zkouška pro ně nezvyklého prostředí obzvlášť důležitá. Po poškození míchy se jim hůře ochlazuje tělo.

Foto: ČOV/Markéta Navrátilová

Handbikerka Kateřina Antošová při přípravě na paralympiádu.

„Mají problém s průtokem krve ve spodní části těla od míšní léze,“ vysvětluje lékař Jiří Dostal. Na handbiku navíc leží, vzduch je tedy neochlazuje tolik jako cyklisty. „Jedou nižšími rychlostmi a vzduchu je v přední linii vystavena jen velmi malá část těla,“ připomíná Dostál.

Na zvykání si na podmínky přímo v Tokiu navíc nemají moc času, stejně jako olympionici smí být ve vesnici jen šest dnů před svou soutěží.

Proto Antošová, která s paracyklistikou začala po úrazu způsobeném pádem ze žebříku, spolu se svým kolegou Tomášem Mošničkou vyrazila do posilovny v centru Prahy. Svými pažemi tam roztáčeli handbike, zatímco větrák rozháněl po místnosti horký vlhký vzduch.

„První trénink byl šok. Trvá hodinu, ale na konci počítáte minuty,“ popisuje Antošová, která bude na handbiku závodit začátkem příštího týdne v časovce a silničním závodě.

„Jsem připravená, jako jsem v životě nebyla. Udělala jsem pro to absolutně všechno včetně toho, že jsem zhubla sedm kilo a najezdila tisíce kilometrů. Člověk tam jede zvítězit, ale bude záležet na mnoha okolnostech. Budu zklamaná, když z toho medaile nebude,“ přiznává Antošová.

Reklama