Hlavní obsah

Nibali únikem na Etně vybojoval vítězství v závodě Kolem Sicílie

Mascali

Po více než dvou letech se dnes mohl šestatřicetiletý italský cyklista Vincenzo Nibali radovat z vítězství. Po úniku vyhrál poslední etapu čtyřdenního závodu Kolem Sicílie a sesadil z prvního místa celkového pořadí dalšího veterána, o pět let staršího Španěla Alejandra Valverdeho. Český jezdec Roman Kreuziger obsadil v konečném hodnocení 60. místo s odstupem téměř 29 minut.

Foto: Massimo Paolone, ČTK/AP

Ital Vincenzo Nibali po výhře ve čtvrté etapě Giro di Sicilia.

Článek

Valverde vyhrál čtvrteční třetí etapu a dostal se do čela závodu, ale v poslední den vedení neudržel. Vítěz všech tří Grand Tours Nibali zaútočil ve stoupání na svazích Etny 22 kilometrů před cílem a dojel si pro emotivní prvenství s náskokem 49 sekund před krajany Simonem Ravanellim a Alessandrem Covim. Valverde, který na Sicílii absolvoval první start od pádu a zlomeniny klíční kosti na Vueltě, přijel se stejným odstupem šestý.

Nibali se v cíli dojetím rozplakal. "Je to moje první vítězství na Sicílii," uvedl místní rodák, přezdívaný "Žralok z Messiny". "Na těchhle silnicích jsem vyrůstal s tátou a kamarády, odsud jsem se vydal za svými sny. Vrátit se sem je vždycky úžasný pocit, zvlášť díky vítězství," pochvaloval si.

Po olympijských hrách v Tokiu měl dvouměsíční pauzu. "Trápilo mě zdraví, takže vyhrát tu nebylo snadné. A když jsem viděl rodinu a kamarády, tak mě to přemohlo," komentoval své dojetí. "Teď uvidíme, jak mi to půjde v italských jednodenních závodech. Soustředím se na Lombardii, ta je pro mě důležitá," dodal Nibali.

Cyklistický závod Kolem Sicílie - konečné pořadí po 4. etapě:
1. Nibali (It.) 18:09:50
2. Valverde (Šp.) -46
3. Covi (It.) -49
4. Restrepo (Kol.) -55
5. Bardet (Fr.) -58
6. Velasco (It.) -59
...
60. Kreuziger (ČR) -28:48

Reklama

Související témata: