Hlavní obsah

Ženskou premiéru Paříž-Roubaix ovládla po dlouhém úniku Deignanová

Ženskou premiéru slavného cyklistického závodu Paříž-Roubaix vyhrála Britka Lizzie Deignanová. Dvaatřicetiletá mistryně světa z roku 2015 zvítězila po úniku s více než minutovým náskokem před nizozemskou hvězdou Marianne Vosovou, která se ji marně snažila stíhat.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Lizzie Deignanová s trofejí pro vítězku závodu Paříž-Roubaix.

Článek

Deignanová zaútočila už před prvním ze 17 úseků na kostkách. V úniku strávila přes 80 kilometrů a vytvořila si náskok až 2:40 minuty. Náročné pasáže na kostkách zvládla s přehledem na rozdíl od některých soupeřek, které spadly, včetně evropské šampionky Ellen van Dijkové a olympijské vítězky Annemiek van Vleutenové rovněž z Nizozemska.

Van Vleutenová si při pádu zlomila stydkou kost na dvou místech. "Tenhle rok pro mě neskončil dobře. Taková hloupá nehoda. Chtěla jsem jen v pořádku dojet. Teď se můžu rozloučit s dovolenou a dobíjením baterek. Čeká mě dlouhá rekonvalescence a polehávání v posteli," posteskla si trojnásobná mistryně světa na twitteru.

Třetí projela cílem na velodromu v Roubaix týmová kolegyně Deignanové z Trek-Segafredo Italka Elisa Longová Borghiniová. V závodě na 116,4 km bylo klasifikováno jen 61 z více než 200 cyklistek. Řada jich vzdala a některé překročily limit včetně jednadvacetileté české jezdkyně Markéty Hájkové.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Britka Lizzie Deignanová slaví triumf v závodu Paříž-Roubaix.

Deignanová si vítězstvím zajistila prémii 1535 eur (39 000 korun) z celkové dotace 7505 eur. Muži, které čeká v neděli v náhradním termínu kvůli covidu již 118. ročník Paříž-Roubaix, si rozdělí na odměnách 91 000 eur. Vítěz obdrží zhruba dvacetinásobek částky, kterou získala Deignanová.

Reklama