Hlavní obsah

S nechvalně proslulým lékařem Ferrarim spolupracoval i Kreuziger, řekl bývalý cyklista Bertagnolli

Bývalý italský cyklista Leonardo Bertagnolli jmenoval Romana Kreuzigra mezi svými bývalými kolegy z týmu Liquigas, kteří v roce 2007 spolupracovali s nechvalně známým lékařem Michelem Ferrarim. Ten je jednou z hlavních postav skandálu kolem sedminásobného vítěze Tour de France Lance Armstronga a i on dostal doživotní zákaz působení ve sportu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger prý spolupracoval s nechvalně známým trenérem Michelem Ferrarim.

Článek

Bertagnolliho výpověď na policii z 11. května 2011 je součástí obsáhlé zprávy Americké antidopingové agentury (USADA) týkající se dopingu Armstronga a lidí kolem něj.

Jak uvádí specializovaný server cyclingnews.com, Bertagnolli začal spolupracovat s Ferrarim v roce 2007 a platil mu 12.000 eur ročně. Za to ho údajně lékař naučil, že zabránit pozitivnímu testu na EPO se dá tím, že si bude do žíly píchat pouze velmi malé dávky této zakázané látky. Zároveň ho učil, jak provádět transfúzi krve a při jaké teplotě ji uchovávat.

Bertagnolli k tomu dodal, že s Ferarrim spolupracovalo v roce 2007 také mnoho jeho spolujezdců. "Bavili jsme se o tom mezi sebou a věděl to i tým: (Franco) Pellizotti, (Roman) Kreuziger, (Enrico) Gasparotto, (Francesco) Chicchi," píše se v jeho prohlášení. "Pamatuju si, že jsem v roce 2007 viděl také (Jaroslava) Popovyče a (Volodymyra) Bileku," dodal čtyřiatřicetiletý cyklista, jenž letos ukončil kariéru.

Kreuziger prý s Ferrarim trénoval na Tenerife

Výpověď Ukrajince Bileky je také součástí spisu USADA a bývalý člen Armstrongova týmu Discovery Channel se v ní v souvislosti s Ferrarim zmiňuje mezi jinými i o Kreuzigrovi. Český cyklista byl údajně mezi 13 jezdci, kteří spolu s Ferrarim trénovali v roce 2006 na Tenerife.

Ferrarimu v červenci udělila USADA zákaz působení ve sportu za několik porušení antidopingových pravidel včetně držení, obchodování a napomáhání k dopingu. Dlouholetý Armstrongův lékař popřel, že by byl v Američanově týmu svědkem dopingových praktik.

Šestadvacetiletý Kreuziger vstoupil v roce 2006 v týmu Liquigas do profesionálního pelotonu a za italskou stáj jezdil do roku 2010. Dvakrát se v jejích barvách umístil v elitní desítce v celkovém pořadí na Tour de France. Minulou a tuto sezonu byl členem Astany, od příštího ročníku má podepsanou smlouvu v týmu Saxo Bank-Tinkoff Bank.

Reklama