Hlavní obsah

Trest pro mistra světa: Olano kvůli údajnému dopingu na Tour 1998 končí v týmu Vuelty

Madrid

Bývalý mistr světa v silniční cyklistice Abraham Olano byl propuštěn z postu technického ředitele Vuelty kvůli tomu, že se jeho jméno objevilo mezi jezdci, kteří měli v roce 1998 na Tour de France pozitivní dopingový test. Třiačtyřicetiletý Španěl, který Vueltu právě v roce 1998 vyhrál, působil v této funkci deset let.

Foto: ČTK/ANSA/Carlo Ferraro, ČTK

Španělský cyklista Abraham Olano před startem Gira d´Italia v roce 2001.

Článek

Olano, jenž se stal mistrem světa v závodu s hromadným startem (1995) i v časovce (1998), doping popírá. "Překvapilo mě to, že jsem na tom seznamu, když jsem nikdy pozitivní test neměl. Nechápu, jak ho můžu mít teď. Musejí to dokázat. Já mám svědomí čisté," řekl jezdec, jehož maximem na Tour bylo čtvrté místo v roce 1997.

"Ranilo mě to a předám to právníkům. Je to hanba, že je člověk takto odsouzen, aniž by mu o tom řekli," uvedl a dodal, že má pochybnosti o hodnověrnosti výsledků těchto dopingových testů.

Podle zprávy vyšetřovací komise francouzského Senátu, která byla zveřejněna ve středu, mělo na Tour 1998 pozitivní test na EPO 18 jezdců včetně vítězného Itala Marka Pantaniho a druhého Němce Jana Ullricha. Dalších 12 cyklistů bylo označeno za podezřelé.

Reklama

Související témata:
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO)