Hlavní obsah

Hirt dvanáctý, nečekaný titul pro mladého cyklistu Mohoriče

Florencie

Cyklista Jan Hirt obsadil v závodě mužů do 23 let na mistrovství světa ve Florencii dvanácté místo jako nejlepší z pětice Čechů. Nečekaný titul slavil jeden z nejmladších závodníků na startu, osmnáctiletý Slovinec Matej Mohorič.

Foto: Foto facebook Karla Hníka

Karel Hník byl druhým nejlepším Čechem v závodě mužů do 23 let.

Článek
Fotogalerie

Hirt, který letos jezdí za kontinentální tým Leopard Trek, se prakticky celý závod držel ve vedoucí skupině. Když se však v předposledním kole zrodil rozhodující únik pozdějšího mistra světa Mohoriče, nedokázal zareagovat. „Chytly mě křeče do celého těla. V době, kdy se to škubalo, jsem měl největší problémy," přiznal Hirt. „Nahoře na kopci jsem se trochu vzpamatoval a skupinu přede mnou jsem ještě dojel, ale i tak jsem mírně zklamaný. Čekal jsem o něco lepší výsledek," dodal nejlepší z Čechů v závodě.

„Byli jsme docela vidět a aspoň, že Honza vydržel v té první skupině," říkal Karel Hník, který jezdí za český tým Etixx-Ihned, farmu milionářské stáje Omega Pharma-Quick Step. „Já zkusil nastoupit v kopci tři kola před koncem, abych si ostatní otestoval. Ale pak mě dojeli a v závěru jsem za to možná zaplatil. V posledním kopci mi ty síly trochu chyběly," dodal český cyklista.

Překvapivým mistrem světa se stal Slovinec Mohorič, který je v kategorii do 23 let teprve prvním rokem. Vloni získal zlato mezi juniory, nyní slavil daleko cennější titul. „Jsem hodně překvapený, že se mnou nikdo nevydržel," narážel na únik s největším favoritem závodu Alaphilippem z Francie, který v posledním kole odpadl. „Bolelo to, ale jsem strašně šťastný," prozradil šampión, který před pár dny podepsal smlouvu s italským gigantem Cannondale, kde bude působit mj. se Slovákem Saganem.

Mistrovství světa v silniční cyklistice ve Florencii:
Silniční závod:
Muži do 23 let (173,2 km):
1. Mohorič (Slovin.) 4:20:18
2. Meintjes (JAR) -3
3. Enger (Nor.)
4. Ewan (Austr.)
5. Skujinš (Lot.)
6. Villella (It.)
12. Hirt všichni -13
28. Hník -1:25
Černý, Hošek, Dvorský (všichni ČR) všichni nedokončili
Juniorky (82,6 km):
1. Dideriksenová (Dán.) 2:32:23
2. Jakovenková (Rus.) stejný čas
3. Děmydovová (Ukr.) -3
19. A. Drahotová (ČR) -34

Reklama

Související témata: